Holla smelteverk har siden oppstarten i 1964 og fram til i dag vært en viktig hjørnesteinsbedrift i Hemne. På 90-tallet ble smelteverket en del av Fesil-konsernet, og skepsisen var nok til å ta og føle på da det i 2010 ble klart at hjørnesteinsbedriften ville havne på utenlandske hender. Det tyske gigantkonsernet Wacker Chemikals, som i 20 år hadde vært smeltverkets største kunde, kjøpte smelteverket 1. juli 2010. Tyskerne begrunnet oppkjøpet med at Holla var best på kvalitet. Og skepsisen som evenuelt måtte råde, ble raskt snudd til optimisme da verskdirektør Torbjørn Halland gikk ut og proklamerte at det skulle ansettes 40 nye pesoner, at ovner skulle bygges om, at bedriften skulle få kontoradresse Hemne og at et nytt administrasjonsbygg skulle settes opp.

I dag skriver vi mars 2017, og det er ikke tvil om at de tyske eierne har vært en stor velsignesle for både bedriften og hemnesamfunnet. Alle lovnadene ved overtakelsen er oppfylt. Status i 2015 var at Wacker hadde investert 225 millioner kroner i Hemne, deriblant i et administrasjonsbygg til 12 millioner kroner. Før helga ble det klart at det skal investeres 800 millioner kroner i en ny ovn ved smelteverket. Når den står ferdig, betyr det at den tyske giganten har investert over én milliard kroner siden 2010.

Det viktigste med denne satsinga fra Wacker Holla Metall er at den langt på vei gir en garanti for at smeltverket vil være en hjørnesteinsbedrift i kommunen i mange år framover. I tillegg snakker man om at ei så stor investering representerer en voldsom verdiskaping, som mange lokale og regionale entreprenører og leverandører vil kunne ta del i. Hovedtillitsvalgt i selskapet, Roger Aune, uttaler til ST at investeringa sikrer fortsatt drift i minst 40 nye år ved hjørnesteinsbedriften. Det betyr at de rundt 180 ansatte og deres familier kan senke skuldrene i forhold til spørsmålet om hvor de skal bygge og bo. For kommunen betyr det også verdifull forutsigbarhet, og ikke minst så både befestes og økes kommunens attraktivitet som bokommune.

Man kan i dag trygt slå fast at det som nå skjer i Hemne er som julekvelden og 17. mai på en gang. Men hemnværingene har ingen grunn til å bare stå med lua i handa og si takk. De har nemlig gjort seg fortjent til denne satsinga. Det tyske gigantkonsernet driver ikke veldedighet, og satsinga på hemnesamfunnet skjer fordi hemnværingene siden oppstarten i 1964 har sørget for å gjøre smeltverket til et av de beste og mest attraktive smeltverkene i verden. Det er de ansatte og lokalsamfunnet forøvrig sin fortjeneste at hjørnesteinsbedriften nå blomstrer som aldr før. Gratulerer!