Som journalist treffer man mange ulike mennesker. Felles for mange av dem er et sterkt engasjement. Det kan være for jobben sin, en hobby, eller en sak man er opptatt av. I juni var vi på ferie på Mallorca. Der traff vi en mann med et brennende engasjement for miljøvern.

Vi hadde akkurat kommet ned i den lille, vakre fjellandsbyen Biniaraix, etter en flott fjelltur i fjellkjeden Tramuntana. Med godt over 30 grader i skyggen var det godt å sette seg ned på den lille bodegaen på landsbyens lille torg. En San Miguel kjentes velfortjent.

Etter en stund kommer en eldre mann gående. Spanjolen er høyreist, slank, elegant og med bølget grått hår. Han slår seg ned ved nabobordet, og er nysgjerrige på hvor landsbyens ukjente fjes kommer fra.

- Norway? Aha. Do you know Else Sørensen? From Oslo?

Vi måtte beskjemmet innrømme at vi nok ikke kjente Else, mens vi tok en slurk fra den kalde ølflasken. Vår nye venn bestiller seg også en øl, og begynner å fortelle sin historie.

Som ung, for over 60 år siden, hadde han besøkt Oslo og blitt kjent med unge frøken Sørensen. Nå er han 84, men husker henne fortsatt godt.

- Det var før vi spanjoler ble anerkjent som ekte europeere, forteller han, og mange nordmenn var skeptiske til meg. Men Elses familie tok vel imot meg. Vi reiste rundt i Norge og jeg fikk se deres flotte land. Det er helt fantastisk, skryter vår nye venn, så vi nesten rødmer der vi sitter.

- Jeg har vært politiker, forteller han, har sittet i det spanske parlamentet for sosialdemokratene på 1970-tallet. I 1958 og i 1963 var jeg i fengsel. General Franco hadde ikke noe til overs for sånne som meg.

Jeg spør om hva han driver med i dag.

- Jeg er opptatt av miljøvern. Er medlem av organisasjonen Friends of the Earth International. Jeg er bekymret for vår klode. Jeg er bekymret for Mallorcas framtid.

Han forteller at over 11 millioner turister besøker øya hvert år. Hvert 45. sekund letter eller lander det et fly på Son Sant Joan lufthavn utenfor Palma. Det er en enorm belastning for øya som har i overkant av 800 000 fastboende.

- Men nå må jeg gå. Min kone venter på meg. Hils hjem til Norge. Dere er verdens beste land på miljøvern.

Jeg spør om navnet hans, og noterer det ned på min telefon.

Vel hjemme i Norge googler jeg navnet hans: Carlos Zayas. Alt han har fortalt stemmer – og mer til. Vår miljøbevisste venn var utdannet jurist, har jobbet som journalist og vært en sentral person i spansk politikk og samfunnsliv i en mannsalder, og vel så det.

Neste år skal vi tilbake til Biniaraix. Da håper vi å treffe Carlos igjen.