John Eidsmo har saumfart Kvernberget hver dag i over en uke. Nå er han sikker på at hesten ikke har forsvunnet på egen hånd.

– Jeg har brukt opp alle ideene mine nå. Det finnes ikke spor av hesten, og ingen gjerder er nedrevet. Det er ikke noe slags tegn på at den har gått ut på egen hånd, sier han.

Det var natt til mandag i forrige uke at hesten forsvant. Eidsmo sier at det er en teoretisk mulighet for at den har gått utfor berget, men han finner ingen spor. Han tror heller ikke at noen har vært opp på Kvernberget med bil og henger.

– De som har tatt den må ha gått med den et stykke. Enten ned til Buvika, over Øyåsbakkene eller ned til Øysand, før den har blitt lastet opp på en henger.

Høy knegging

Teorien om at hesten har blitt leid ned til Øysand, kom etter et tips fra en dame som våknet av knegging i halv fem-tiden om morgenen.

– Hun har aldri hørt så høy knegging før. Det er ikke så langt unna hestesenteret, så hun merket forskjell på lyden. Hesten er ganske stor og grov, så den kan ha satt seg litt til motverge ved opplasting på vogn. Det er en teori jeg har, sier hesteeieren.

Mattis, som hesten heter, veier rundt 1000 kg. Den er normalt for stor for en vanlig hestehenger.

– I alle fall om det er av gammel type henger. For å få den inn i en vanlig hestehenger må det fjernes både bom og skillevegg, og hesten må stilles diagonalt. Men det kan de også ha fått prakk med, sier Eidsmo, og spekulerer i om det er derfor det ble hørt så høy knegging.

Rolig hest

Til tross for sin størrelse, så beskriver Eidsmo hestetypen som rolig, og enkel å få med seg.

Mattis er 14 år gammel. Det finnes ikke papirer på hesten, så Eidsmo mener den ikke er så lett å omsette.

– Den er ikke verdt mye penger. Seriøse hestefolk spør etter papir om de skal kjøpe hest. Men det er en god kjørehest, så det kan være at den er tenkt til eget bruk.

For å få med seg hesten ubemerket, så tror han at det er gjort en grundig jobb i forkant.

– De har nok sondert området på forhånd.

Anmeldt

Eidsmo frykter at hesten er ført over til Sverige, der det er et mye større miljø for ardennerhester. Men han sier at han gode kontakter i Sverige, så han har følere ute.

Forsvinningen er anmeldt til politiet, og tollvesenet er varslet. Men Eidsmo har mest tro på Facebook.

– Det blir artig å se om politiet følger opp, eller henlegger saken. Jeg må være detektiv selv. Jeg har engasjert meg og fulgt opp tips hver dag. Jeg passer på å få ut informasjon på Facebook, slik at folk er oppmerksomme og varsler om de ser noe, sier han.

Både Eidsmo og politi ønsker tips om noen har sett hesten, eller sett noen som har leid en stor hest sist mandag morgen.