Onsdag ble det kjent at den tyske eieren Wacker investerer for nærmere 800 millioner kroner på en ny silisiumovn på Holla. Den blir verdens største i sitt slag. Nå står en omfattende byggeperiode for døra før ferdigstillelsen ved årsskiftet 2018/2019.

Nyheten skapte «flagget til topp»-stemning i hele Hemne. Nyheten var beviset på at hjørnesteinsbedriften er sikret fortsatt levetid i mange, mange tiår framover.

Sikrer stor arbeidsplass

Det var derfor naturlig at ordfører Odd Jarle Svanem og rådmann Torger Aarvaag besøkte verket fredag.

— Hemne kommune setter stor pris på det som har skjedd. Jeg vil spesielt trekke fram innsatsen som de ansatte har gjort over flere. Her er det bygd opp kompetanse og kvalitet. Dette har altså ført til at Wacker valgte å kjøpe Holla, i valget blant flere verk verden over, i 2010. Med beslutningen om en slik investering, viser Wacker langsiktighet som industribyggere, sier Svanem, og overrakte blomster til verksdirektør Torbjørn Halland.

— At Wacker tør å satse, skaper optimisme, og det er utrolig viktig at vi gjennom en slik investeringsbeslutning sikrer en stor arbeidsplass i Hemne. Dette er svært viktig, enten du teller på knappene for å etablere en bedrift i Hemne eller om du vurderer å bosette deg og bygge bolig, sier Aarvaag.

Kommunal gratulasjonskake hørte selvsagt med.

Fra tyggis til bil

Tyske Wacher Chemicals har fabrikker over store deler av verden, og det er totalt 16–17 000 ansatte i konsernet. Holla leverer en fjerdedel av silisiummetallet, som leveres i containere og fraktes med båt ukentlig til Tyskland.

Sluttproduktene er alt fra tyggegummi, til tetningslister i vinduer på for eksempel Manhattan, ledlys og tannkrem. Også bilen din inneholder flere kilo «Holla-vare», på samme måte som innmaten i enkelte mobiltelefoner.

Nyovnen får en kapasitet på 30 000 tonn i året, noe som gjør den til den største i sitt slag i verden.

Har vært snakkisen

Både ordfører og rådmann i Hemne har mottatt flere gratulasjoner etter at nyheten ble kjent.

— Det har vært en utrolig god følelse å være ordfører disse dagene. Denne uka har jeg vært på en konferanse på Stjørdal, der det var mange gratulasjoner, og kommentarer på at noe så stort skjer i «lille» Hemne, sier Svanem.

— Dette er selvsagt også snakkisen på spiserommet på rådhuset, og selv har jeg mottatt gratulasjoner fra gamle kompiser i Trondheim. En slik sak bidrar til å bygge opp under den identiteten vi selv ønsker å skape og det gjør noe med selvbildet av egen kommune, sier Aarvaag.

Kjenner tempen

Holla er helt klart også blitt en arbeidsplass med høy status. Det er slutt på den tida at skolelæreren truet med at «dersom du ikke gjør leksene dine, havner du på Holla».

— Vi er blitt mer attraktive, og vi ser et eksempel på det fra den tida metanolfabrikken på Tjeldbergodden ble bygd. Flere Holla-ansatte søkte og fikk seg jobb der. Nå opplever vi en omvendt situasjon, sier Torbjørn Halland.

Han berømmer også de mange kontinuitetsbærerne som har hatt Holla som sin arbeidsplass hele livet.

— Flere her har over 40 års ansiennitet, og det er fortsatt ansatte her som har smelteverk og ovnsdrift i kroppen. De kjenner det på temperaturen på veggen i ovnshallen når vi kan starte tapping av ovnen, sier Halland.

Ikke flere ansatte

Det er i dag 180 faste ansatte på Holla. Nyovnen vil ikke gi bemanningsøkning fordi 22 «overflødige» etter at en ovn ble utfaset for ett år siden, fortsatt er på lønningslista. Holla har valgt å beholde dem for ikke å miste viktig kompetanse.