- Dette er en viktig historisk hendelse som la grunnlaget for hvordan vi håndtrer arbeidskonflikter i Norge i dag. Det er den eneste gangen det har resultert i drap, men slike ting skjer fortsatt i noen andre land. I Norge ble dette historien om hvordan vi ikke har det i landet vårt i dag, sier Huitfeldt.

Hun sier hun alltid har kjent til det som skjedde på Piene mølle i Buvika, og hvordan det la grunnlaget for fagbevegelsen. Hun var derfor ivrig da forespørselen om å dra til Buvika kom.

- Nå er jeg endelig her, og jeg gleder meg til å se spelet som jeg har hørt mye om! Egentlig var det stasministeren som fikk invitasjonen, men han spurte meg fordi han vet hvor ivrig jeg er på slike saker, sier hun.

Åpnet Skottet

Hun deltok på kirkegården, i toget bortover til mølla og sto får åpninga av premieren på Skottet i Buvika fredag kveld.

På kirkegården ble det lagt ned blomster fra familien Piene, og Møllearbeidernes fagforening la ned krans. Buvik musikkorps spilte under den høytidelige seansen ved kirka og i toget.

- Vi legger stridighetene bak oss i dag. I går mottok vi telefon fra Piene-familien. som ville at vi skulle legge ned blomter fra dem. Det er et symbol på at vi legger dette bak oss, sa Stig Løvseth i Møllearbeidernes fagforening.

Arild Johansen er nåværende sekretær i fagforeninga. Han lag ned blomstene ved bautan til sin forgjenger. Marius Folstad var også sekretær i fagforeninga. Han rakk andri å gå under fanen, men den ble brukt i begraveslen hans.

- Møllearbeiderne kjempet den gangen for ei framtid, som er vår nåtid, sier Johansen.

Styret i fagforeninga sier de setter pris på det som ble gjort for 100 år siden, og minnes spesielt Folstad som døde for deres sak.

- I dag er mølla en flott arbeidsplass, takket være de som har gått før oss, slår de fast.