I kveld, tirsdag 11. oktober, er det premiere på NRK-serien «Ikke gjør dette hjemme».

Opptakene til programmene ble gjort i Orkdal, nærmere bestemt ved et småbruk på Øyen ved Orkdal vidaregåande skole (Follo). Innspillinga startet i mai og ble avsluttet 21. juni ved at småbruket ble satt fyr på.

I ett av programmene i tv-serien ble bonde Ola Eikli fra Fannrem hyret inn som skuespiller. Han skulle spre kumøkk på ordinær måte, mens programlederne sprengte kumøkk utover jordet for å se om dette var like bra.

I etterkant av tv-opptakene kom det også fram at NRK og Orkdal brann- og redningsvesen ikke hadde lov til å svi av huset på Øyen.

Orkdal kommune ga tillatelse til å rive huset i forbindelse med NRK-opptakene. Samtidig stilte kommunen krav om at det måtte sendes en ny søknad hvis det ble snakk om en kontrollert nedbrenning. Denne tilleggssøknaden kom imidlertid aldri.

Det var mange involverte i denne «blemmen». NRK, eier av eiendommen, brannvesenet og firmaet AF Decom som er såkalt ansvarlig søker for riving.

Sistnevnte har fått varsel om at det kan komme bot. Trolig må det avklares politisk om noen skal bøtelegges, og i så fall hvem av de involverte.

«Ikke gjør dette hjemme» er en TV-serie som handler om eksperimenter. Serien har gått siden januar 2011. Den kan minne om en krysning av de amerikanske TV-seriene Mythbusters og Jackass.

PS! Også i fjor pågikk filminga i vårt dalføre. Den gang i og rundt et falleferdig hus ved Oti-sentret på Orkanger.

Småbruket på Øyen like ved Orkdal vidaregåande skole (Follo) ble tirsdag brent ned. Foto: Toril Langmo Skjetne