Samtidig vil rådmann Jan-Yngvar Kiel mest sannsynlig få startsignal for et forprosjekt for bygging av ny skole i det sørlige Skaun. Politikerne har allerede satt av en halv million kroner i årets budsjett til et slikt forprosjekt, men rådgiver Hege Røttereng sier administrasjonen avventer kommunestyrets behandling av Norconsult-rapporten.

- Rapporten skulle egentlig vært lagt fram for kommunestyret før jul, men måtte en runde til i HOKU (helse, oppvekst- og kulturutvalget, journ.anm.) fordi det ble oppdaget en feil i tallgrunnlaget i rapporten, sier Røttereng.

Les også: Flere får skoleskyss

Fikk tilbakemelding

I 2017 gjennomførte kommunen et såkalt mulighetsstudie for skolekretsenen i det sørlige Skaun, der politikerne inviterte innbyggerne til å gi tilbakemeldinger om hvordan de så for seg en fremtidig skolestruktur i denne delen av kommunen. Det har lenge vært politisk enighet om at det er behov for å bygge en ny skole eller oppvekstsenter på Venn. Spørsmålet blir da hva som skal skje med oppvekstsenteret på Jåren-Råbygda. Skal man fortsatt ha to skoler, eller skal man bygge en ny skole som rommer alle elevene i de to skolekretsene?

- Politikerne ba om tilbakemelding fra brukerne, blant annet FAU, men fikk vel det svaret at dette var noe politikerne selv måtte avgjøre. Vi ser nok for oss at det forprosjektet som skal kjøres i år blir en mer formell prosess. I løpet av forprosjektet må målsettingen være at det blir tatt en avgjørelse for om det skal bygges, sier Røttereng.

Les også: Sa nei til tiltak for å få ned sykefraværet

Kan spare 1,5 mill

I kommunestyrets møte 18. mai i fjor ble det vedtatt at man skulle vurdere ulike alternativ for plassering av skolen eller skolene med utgangspunkt i Norconsults rapporter og samfunnsplanen for Skaun kommune, og at analysene skulle være klare innen 1. november 2017. Det er denne analysen kommunepolitikerne får presentert 15. februar. ST omtalte rapporten da den ble presentert for HOKU i slutten av november. Da var konklusjonen at den økonomiske fordelen ved å bygge en felles skole og en felles barnehage for sørlige Skaun beløper seg til maksimalt 1,5 millioner kroner årlig.

Klare alternativer

I dag er kapasiteten på Venn oppvekstsenter økt ved hjelp av brakker, som er satt opp på dispensasjon.

- De kan ikke stå der til evig tid, vi vet at det blir kapasitetsproblemer ved skolen. Vi har nå noen enklere rapporter som sier at det ikke er mye å oppgradere eller flikke videre på. Et forprosjekt vil få konstatert om dette er tilfelle. Vi kan ta de tallene og det bakgrunnsmaterialet vi har og ta det et steg videre, slik at vi kan legge fram noen klare alternativer for politikerne, sier Røttereng.

Venter på områdeplan

Både innbyggere og politikere har etterlyst en områdeplan for Venn som en del av arbeidet med å komme fram til en fremtidig skolestruktur i sørlige Skaun. Ifølge Røttereng vil dette være et parallelt arbeid fra kommunens tekniske avdeling som ikke blir en del av forprosjektet.

- Men en slik områdeplan vil være vesentlig for arbeidet, sier Røttereng.