Meldal hadde 31 flere sysselsatte i 2016 enn året før. I Rennebu var det tilsvarende tallet 45, men med motsatt fortegn.

- Det er selvsagt svært gledelig for oss, sier ordfører i Meldal Are Hilstad, som imidlertid poengterer at han er opptatt av hele regionen når det gjelder arbeidsplasser.

Etter flere tidligere år med nedgang i sysselsettingen viser Statistisk sentralbyrås tall for 2016 at 1 455 personer var sysselsatt i Meldal ved utløpet av 4. kvartal 2016. Det er 31 flere enn året før og 88 flere enn i 2014.

Optimist

Hilstad er selvsagt klar over at dette kan være naturlige svingninger som gjør utslag i tallmaterialet, men mener likevel det er grunnlag for optimisme. Det er bygg- og anleggsbransjen som viser sterkest økning med 24 flere sysselsatte, med serverings- og overnattingsbransjen som en god nummer to med 9 flere. De øvrige bransjene er forholdsvis stabile, men tallet på industriarbeidere er redusert med 6 personer.

Bygg og anlegg

- Det skyldes nesten en og alene at Simpro nedbemannet i 2015 og 2016. De er imidlertid på full fart i riktig retning igjen, så dette tallet tror jeg bedrer seg allerede i år, sier Hilstad.

- Jeg er ikke så overrasket når det gjelder bygg- og anleggsvirksomheten for der vet jeg at det er stor aktivitet for tida, sier ordføreren, som også vektlegger betydningen av offentlig tjenesteyting som svært viktig på mindre steder.

Godt omdømme

Hilstad mener økt fokus på synliggjøring av Meldal som næringskommune, med et godt og variert næringsliv er med på å gi kommunen et godt omdømme.

Det har vært uttrykt bekymring for utviklingen innen handelen i Meldal og at handelslekkasjen til Orkanger er en fare. Så langt ser det imidlertid ut til at bransjen klarer seg godt hvis man legger sysselsettingstallene til grunn.

Felles arbeidsmarked

Selv om tallene for Meldal isolert sett er positive, er ordføreren klar på at regionen samlet sett må ses på som et felles arbeidsmarked, og at kommunene er avhengige av hverandre for å ha høy grad av sysselsetting.

Meldal kommune har som kjent redusert arbeidsgiveravgift, men Hilstad er litt usikker på om det har stor innvirkning på den positive utviklingen.

Svingninger

I de øvrige kommunene svinger det litt mer når det gjelder antall sysselsatte. Rindal hadde en foreløpig bunn i perioden med 856 i 2015 og har løftet seg opp til 872 i 2016. Den samme tendensen ser man i Hemne og Snillfjord. Skaun viser en jevn vekst over de tre årene, mens situasjonen er mest bekymringsfull i Agdenes og Rennebu. Der ser det ut til at antall sysselsatte er på en jevn tur nedover. Noe overraskende er det kanskje at antall sysselsatte i Orkdal er redusert med 11 personer fra 2015 til 2016.

Totalt er antall sysselsatte i avisa Sør-Trøndelags nedslagsfelt 13 708 personer ved utløpet av 2016, hvor Orkdal med sine 5882 sysselsatte utgjør 43 prosent av totaltallet.