Det har vist seg vanskelig å skaffe leietakere til næringslokalene på Norpark-tomta, og det søkes derfor om å få omdisponere førsteetasjen i bygget fra næring til boligformål.

Bygget som skal inneholde 12 leiligheter samt næringsarealer, er under oppføring på tomta ved siden av Coop Prix på Orkanger. Orkdal kommune har nå mottatt en søknad om dispensasjon fra Rojo Arkitekter AS på vegne av eier Norpark AS. Dispensasjonssøknaden begrunnes med at tiltakshaver i lengre tid har forsøkt å få leietakere til næringsarealene i første etasje uten å lykkes, og nå ønsker å bygge leiligheter der i stedet.

Bygget er opprinnelig omsøkt som et kombinert bolig- og forretningsbygg, med boliger i 2. og 3. etasje og forretning/næring i deler av første etasje.

Leiligheter på bakkenivå

Søknaden skal behandles av hovedutvalg forvaltning i morgen. Søker viser til at det er mange ledige tilsvarende næringsarealer i området.

I søknaden argumenteres det med: «I forbindelse med byggesaken ønsket regional kulturmyndighet/fylkeskommunen at bygget ble trukket unna gateløpet og skulle framstå uten direkte forbindelse til gateløpet med den historiske bebyggelsen. Dette har gitt arealene mindre preg av å være næringsarealer, og forholdene ligger derfor svært godt til rette for boligformål med tanke på boliger med direkte kontakt med utearealer på bakkenivå. Dette er en type leiligheter som er attraktive for en kjøpergruppe som er avhengig av rullestol, og tiltakshaver har allerede interessenter til eventuelle leiligheter i tiltaket her».

Avventende kjøpere

Videre hevdes det at arealene på bakkenivå er mindre attraktive som næringsareal, siden de ikke har samme eksponeringsmulighet som arealer som ligger tettere på gateløpet.

«Tiltakshaver har også fått signaler fra potensielle kjøpere av leiligheter i bygget for øvrig, at de er avventende til hvilken type næringsvirksomhet som eventuelt vil komme i første etasje av bygget. Det er en kjensgjerning at enkelte kombinasjoner av bolig og næring kan være konfliktfylt med hensyn til støy og andre miljøpåvirkninger», står det i søknaden.

Det vises til at tiltaket ligger i en perifer del av det aktuelle sentrumsområdet hvor kravet om næringsareal på bakkeplan er gjeldende.

Negativ innstilling

Når saken skal behandles politisk i morgen, er det med en innstilling fra rådmannen på at søknaden avslås. Dette fordi boligformål i første etasje er i strid med både gjeldende reguleringsplan og kommuneplanens arealdel, hvor formålet er forretning. Skal en omdisponering fra næring til bolig på området vært mulig, vil det kreve en endring av reguleringsplanen.

Det vises fra administrasjonens side til at eiendommen ligger innenfor sentrumskjernen av Orkanger, hvor det legges opp til forretning. Det er allerede gitt dispensasjoner både for grad av utnytting og for byggegrense mot Trondheimsveien. Med to ekstra leiligheter, mener kommunen belastningen blir for stor på et uteareal som allerede er begrenset.