- Vi hadde møte med kunstneren 10. juli og nå er kontrakten signert, sier Inge Storås, som er en av initiativtakerne til prosjektet med å få olympiamester Jan Egil Storholt på sokkel i Meldal.

17. juni var prosjektet grundig presentert i avisa Sør-Trøndelag, der det blant annet framkom at finansieringen på 500 000 kroner var på plass. Givergleden har vært stor, og det er tydelig at mange ønsker å gjøre stas på den gamle mester fra Løkken Verk. 26. april bevilget Meldal kommune 150 000 kroner til prosjektet. Det er også gitt tilsagn fra stiftelsen Nye arbeidsplasser på Løkken på tilsvarende beløp, og i tillegg har det har kommet inn betalinger fra enkeltpersoner og bedrifter.

Vitale mål

Storås og Rolf Ervik, den andre initiativtakeren bak prosjektet, var med til hovedstaden for å møte kunstneren Bjørn Sørvang Hansen. Der var også selve hovedpersonen, skøytelegenden Jan Egil Storholt, til stede.

- Sammen har vi nå besluttet hvordan statuen skal utformes. Det gjenstår å gå gjennom bildemateriale og kartlegge vitale mål hos olympiamesteren før kunstneren setter i gang med å lage en miniatyrutgave, forteller Storås.

Helfigur i bronse

Denne utgaven blir 25 centimeter høy og vil danne grunnlaget for den store utgaven som skal på sokkel i Meldal, Storholts hjemkommune. Kunstneren vil jobbe med denne fram til april 2017, da planen er at den da skal overleveres for støping i bronse.

Den trønderske «S»

Storholt vokste opp ved Granatjønna på Bjørnli, hvor han også la grunnlaget for sin fantastiske skøytekarriere. Sammen med Kay Arne Stenshjemmet, Sten Stensen og Amund Sjøbrend utgjorde han kvartetten som gikk under navnet de fire «S»-ene på 70-tallet. Interessen for skøytesporten var på den tiden formidabel i Norge.

Ulykken

Den unge lovende Løkkenbøggen vant junior-NM i Tønsberg i 1969, og motivasjonen var stor for å fortsette den lovende karrieren. Han skulle bare gjøre seg ferdig med Luftkrigsskolen og tjene noen ekstra kroner i gruvene på Løkken Verk. Etter en eksplosjon i gruva, midtsommerdagen i 1970, trodde både han selv og mange andre at skøytekarrieren var over.

Bok

Storholt ga seg imidlertid ikke, og kom sterkt tilbake etter rehabilitering og hard opptrening. Det store målet ble OL i Innsbruck, hvor han 13. februar 1976 ble olympisk mester på 1500-meter. Året etter ga Jan Egil Storholt ut boka Gull og grønne laurbær, hvor han forteller om oppveksten på Løkken Verk, gruveulykken og den strålende skøytekarrieren.