Denne voksne kongeørna ble oppdaget 5. juledag mens den virret apatisk rundt på et jorde i Agdenes. Den ble satt i forvaring i fjøset til John Tøndel, hvor den blant annet fikk rype- og hjortekjøtt.

Dagen etter ble ørna undersøkt av kommunelege John Olav Vinge. Han kunne konstatere at fuglen ikke hadde brudd, og at det heller ikke var synlige sår.

– Det var en fantastisk opplevelse å komme så nært et så sjeldent dyr. En flott opplevelse for meg som er glad i naturen og liker sånt. Jeg håper det går bra med den, sa Vinge til ST.

– Hva står det i epikrisen etter legetimen?

– Det står at jeg har god tro på at ørna skal klare seg. Det var ikke brudd, og den kom seg fort. Det ser ut som det skal gå bra, svarte Vinge.

Og det gjorde det. For fredag morgen ankom Georg Bangjord fra Statens naturoppsyn (SNO) gården til John Tøndel.

Planen var å frakte ørna til Trondheim for røntgen og deretter rehabilitering og flytrening på en stasjon for skadede ørner i Stjørdal.

– Men da Bangjord testet formen til «kongen», kjente han at den var kraftfull og hadde løft i vingene, forteller Ingdal.

De tok med «pasienten» ute på jordet hvor den ble funnet for knapt én uke siden. Her ble ørna satt på bakken. Kort tid etter steg den mot himmelen og ble borte.

– Det ble en happy ending. Det var skikkelig artig å se at den klarer seg. Veldig positivt, konstaterer Ingdal.

Les mer:

Her flyr kongeørna vekk fra Agdenes for denne gang.