Fylkesledelsen i MDG beklager den aktiviteten som har pågått med å fotografere påstått miljøkriminalitet i Snillfjord. Men hun tar avstand fra den person-

hetsen som partiets listekandidater er blitt utsatt for.

Det har utviklet seg et svært dårlig klima i deler av Snillfjord etter at Miljøpartiet De Grønnes (MDG) listekandidat Livar Ramvik kjørte rundt i bygda og fotograferte det han oppfattet som miljøkriminalitet. Ramvik har tatt bilder på private eiendommer og oversendt disse til Snillfjord kommune.

Dermed var kommunen automatisk forpliktet til å følge opp.

– Eierne av to eiendommer har fått forhåndsvarsel om at det kan komme pålegg om opprydding hvis de ikke rydder etter en gitt frist. Dette er to tilfeller der vi ikke snakker om forurensning av grov art, sier rådmann Arild Risvik.

Politisk uerfaren

Det aktive miljøengasjementet fra MDGs side, har imidlertid satt sinnene i kok i deler av befolkningen.

– To av våre listekandidater har mottatt trusler om vold og andre sjikanerende bemerkninger per telefon. Det er med andre ord grunnlag for politianmeldelse, men vi velger trolig ikke å forfølge dette videre. Nå må vi få ro, sier fylkesleder Gjertrud Berg.

Hun beklager nå framgangsmåten som er benyttet.

– Vi må sette dette på konto for politisk uerfarenhet. Nå, i etterpåklokskapens enda klarere lys, ser vi at vi har brukt helt feil framgangsmåte. Det er heller ikke en framgangsmåte som i forkant er diskutert med oss i fylkesstyret, sier Berg.

– Hvordan er bildene tatt?

– De er tatt fra steder der allmennheten har adgang. Ramvik har verken klatret over gjerder eller tatt seg forbi fysiske stengsler. Vi kan ikke se at det er begått direkte lovbrudd. Det som imidlertid ikke stemmer, er rykter som er satt ut om at folk fra MDG skal ha vært ute på nattes tid og sjekket folks søppeldunker. Det er løgn.

Har skapt frykt

Det som skulle være en aktiv valgkamp, har utviklet seg til noe helt annet:

– Dette handler ikke lenger om politikk, men om hets av flere av våre listekandidater. Vi legger oss som sagt flate og beklager framgangsmåten, noe også vår listetopp Johnny Elshaug gjorde under en paneldebatt for ei uke siden. Likevel opplever både Elshaug og Ramvik hets i form av telefonoppringninger og sjikanerende innlegg på sosiale medier med tilhørende «liker»-klikk, sier Berg.

For de som er blitt rammet, har det skapt alvorlig frykt. Og det har fått andre konsekvenser.

– Våre folk har opplevde truende atferd. Vår listetopp har etter kun to måneder bestemt seg for å flytte fra Snillfjord. Dette har vært tøft for han og familien på et lite sted som Snillfjord (se egen sak), sier Berg.

«Nok er nok»

– Hva er viktigst for MDG i Snillfjord nå?

– Det er at det blir ro om dette, og at det blir slutt på personhetsen. Jeg vil appellere til medmenneskelighet. MDG har opptrådt på en måte vi nå ser vi ikke burde ha gjort, vi har beklaget, og da håper jeg det blir akseptert. Jeg håper alle innser at vi nå er kommet til et stadium der nok er nok.

– Valgresultatet er av underordnet betydning for oss nå, fordi denne saken ikke lenger handler om politikk eller valgkamp. MDG tar gjerne en debatt på politiske saker, vi aksepterer å møte politisk motstand, men det vi har opplevd i Snillfjord den siste tida, er på et helt annet nivå. Nå håper jeg bare at befolkningen i Snillfjord, der vi selvsagt ikke snakker om alle, innser at slik skal vi ikke ha det, sier Gjertrud Berg.