- Katten vår kom ikke hjem mandag kveld. Den bruker å «banke» på verandadøra. Men det var tirsdag morgen at vi oppdaget hvor den var. Jeg skulle i barnehagen med datteren Heidi, da vi hørte kattejammer. Ingen katt å se i trærne, men der høyt opp i kraftlinja hang en bylt. Stakkars, Marius var gjennomvåt og livredd. Heidi ville at jeg skulle klatre opp for å hente Marius. Men det kom altså ikke på tale, sier Gunn-Tove Tveråen på Storås.

Slo alarm

De fleste ville trolig ha ringt politi eller brannvesen da Marius jamret i sin nød der oppe i kraftlinja. Men Gunn-Tove Tveråen tok snarvegen, og ringte TrønderEnergi. Gruppeleder for område sør, Steve Halsetrønning, oppfattet raskt situasjonen og problemet.

- Jeg forsikret at vi nok skulle få ned katten. Jeg kontaktet våre folk i Meldal, som rykket ut med en gang, sier Steve Halsetrønning.

Redningsmann

- Katten var søkkvåt og så svært så pjuskete ut der den hang i linja. Den skjønte nok at vi kom til unnsetning. For pusen var helt rolig. Jeg tok tak, og puttet katten i en bag, sier Eirik Storholt i TrønderEnergi.

Etter å ha koblet ut strømmen på kraftlinja, rykket han altså ut sammen med kollega Dagfinn Einum. Snart kunne katten Marius leveres til sin matmor Gunn-Tove Tveråen. Til stor glede ikke bare for mamma Gunn-Tove, men også for datter Heidi Tveråen, som hadde fortalt om Marius i barnehagen. Siden tirsdag har det rundt åtte måneder gamle Marius vært innekatt. Sover i senga si, og spiser livretten sin, hvitost.

Kattevennlig

Katten Marius - som trolig har hengt i høyspentledningen natta over - slapp med skrekken, rett og slett fordi den ikke forårsaket kortslutning. Eirik Storholt sier til ST at dette var linja i enden av et strekk, med større avstand mellom kablene.

Det er første redningsaksjon for Eirik Storholt og Dagfinn Einum. Men katt i kraftlinja får selskapet melding om vanligvis to til tre ganger i løpet av et år. Steve Halsetrønning ved Trønder-Energi på Grønøra understreker at det helst vil gå bra. Marius valgte tross alt en relativt «kattevennlig» linje når den først klatret til værs.

Matmor Gunn-Tove Tveråen og katten Marius takker sine redningsmenn, som raskt fikk katten ned fra kraftlinja i bakgrunnen. Trolig hang pusen i linja hele natta gjennom.