Staten tilbyr 410 millioner kroner i årets jordbruksoppgjør. Kravet fra Norges Bondelag er på vel 1,4 milliarder. Nå er det brudd i forhandlingene.

— Vi hadde ikke noe annet valg, sier Arne Ivar Ness, leder i Hemne Bondelag.

Enighet umulig

Forhandlingene har pågått siden 5. mai. Underveis i denne prosessen økte staten sitt tilbud til 550 millioner kroner. Det kunne ikke bondelaget godta. Da bruddet var et faktum, gikk staten tilbake på sitt opprinnelige tilbud på 410 millioner kroner.

— Stortinget sa i sin uttalelse til jordbruksmeldinga, det dokumentet som skal si noe om næringa i et langsiktig perspektiv, at hovedmålet med landbrukspolitikken er å øke norsk matproduksjon basert på norske ressurser. Samtidig vedtok Stortinget et mål om å redusere inntektsgapet mellom landbruket og andre yrkesgrupper. Dette har ikke regjeringa fulgt opp, sier Ness.

— Regjeringa svarte med å tilby landbruket en lavere inntektsvekst enn andre grupper. De viste ikke vilje til å møte oss på dette punktet i forhandlingene. Da har det ikke vært mulig å bli enige om en jordbruksavtale, sier Kari Åker, leder i Sør-Trøndelag bondelag i en pressemelding.

Det er ca. en milliard i økonomisk avstand mellom staten og bondelaget. Foto: Lillemor Hestvik (illustrasjon

— Gapet blir større

Arne Ivar Ness sier partene regner i prosent og kroner – noe som han mener gir vidt forskjellige utslag.

— Staten mener vi kommer bra ut i en prosentvis utvikling. Vi mener det er mer riktig å regne i kroner, sier han.

Her er modellen som viser utfallet:

Statens tilbud på 410 millioner vil gi 8000 kroner i inntektsøkning per årsverk i landbruket. Bondelagets krav ville gitt en inntektsøkning på nærmere 30 000 kroner.

Andre grupper får en inntektsøkning på over 16 000 kroner per årsverk.

— Det tilbudet vi har fått fra staten viser jo helt tydelig at det ikke dekker noe inntektsgap, fastslår Ness.

Vil være synlig

Torsdag aksjonerte bondelag over store deler av landet. Hemne Bondelag hadde rigget opp stand utenfor Falksenteret på Kyrksæterøra.

Budskapet til landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) besto av to ord: «Stopp – snu».

— Det er viktig å synliggjøre overfor folket hvor vi står og hvordan vi opplever situasjonen, sier Ness, og fikk flere anerkjennende kommentarer fra folk som stoppet for å slå av en prat.

Stortinget skal nå ta endelig beslutning i konflikten.

Forventer endringer

— Hva skjer om også Stortingets tilbud kommer på 410 millioner, Ness?

— I tillegg til et betydelig inntektstap sammenlignet med andre bransjer, vil det føre til at mange små og mellomstore bruk rundt om i landet forsvinner, samtidig som det blir flere store.

Kari Åker sier følgende:

— Jeg forventer at Stortinget nå griper muligheten til å avklare hvilken vei landbruket skal ta inn i framtida, og at de gjør de endringer som er nødvendig for å få årets oppgjør i tråd med Stortingets vedtatte landbrukspolitikk, sier Åker.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300