Mens andre dagligvarebutikker med søndagsåpent har 100 kvadratmeter å boltre seg på, bygger nå Rema 1000 på Orkanger 150 kvadratmeter handleflate.

- Der er fordi vi har en bensinstasjon på vårt område som åpner for at vi kan bygge butikken en halv gang så stor, sier kjøpmann Arne Storsand, som ønsker å utnytte at de har en av fylkets beste beliggenheter med tanke på handel.

Ulike regler

Uttrykket Brustad-bu oppsto etter at Arbeiderparti-regjeringen, ved daværende barne- og familieminister Sylvia Brustad i 1997, la frem forslag til nye reguleringer av butikkers åpningstider. Dette medførte at salg av dagligvarer og kioskvarer ikke var omfattet av åpningstidsbegrensningene som fulgte av loven, så lenge utsalgsstedene var under 100 kvadratmeter.

Samme eier

For bensinstasjoner er begrensningen imidlertid 150 kvadratmeter, og det er denne bestemmelsen Rema 1000 nå utnytter.

I enden av parkeringsplassen utenfor butikken står det nemlig en selvbetjent bensinstasjon av merket Uno-X, et av forretningsområdene i Reitangruppen. Som kjent er gruppen også eier av dagligvarekjeden Rema 1000.

Hyttefolk

Det er stor gjennomfart i helgene som gjør at kjøpmann Storsand og eierne nå velger å satse på søndagsbutikk.

- Vi er ofte på plass allerede i dag i butikken på søndagene for å forberede kommende ukes handel. Da registrerer vi at mange er innom og sjekker om vi er åpne. Hyttefolk og andre på gjennomfart på søndager ønsker også å handle, og det tar vi nå konsekvensene av, sier Storsand, som har klokkertro på at dette vil være et fornuftig trekk.

Potensial

- Vi har to konkurrenter på Orkanger som har søndagsåpent per i dag. Jeg ser at det er mye folk som handler der, og at konkurrentene har omsetningen på en dag vi har stengt. Derfor vil vi inn på dette markedet, sier Storsand.

Han gjorde seg for øvrig gode erfaringer i fjor vår, da butikken hadde søndagsåpent i seks uker på rad i april og mai.

- Responsen var mildt sagt enorm. Vi startet opp uten spesiell markedsføring, og den siste søndagen hadde vi tredoblet omsetningen sammenlignet med den første.

Utbyggingen vil komme i framkant av dagens butikk, bli fysisk adskilt og med eget inngangsparti. Det vil også bli etablert et tårn ved inngangspartiet som gir mulighet for å øke synligheten mot nord. Byggearbeidene er godt i gang og går alt etter planen vil butikken ha åpning i løpet av november.

Slik vil bygget se ut etter utidelsen. Den røde delen vil være åpen på søndager. Foto: Illustrasjon
Bensinstasjonen ligger et stykke unna, men gir likevel Rema 1000 mulighet til å bygge større enn konkurrentene. Foto: Steinar Larsen