Kent Ranum, Magnus Stokke og Øystein Rognes var godt fornøyd etter at intensjonsavtalen med Aker Solutions ble signert fredag 19. mai. Den endelige avtalen ble signert søndag kveld. Foto: Catharina Morken

Fredag for ei drøy uke siden ble det signert en intensjonsavtale mellom Aker Solutions og Orkanger fabrikasjon om overdragelse av det som tidligere var Reinertsens virksomhet på Orkanger.

Trengte mer tid

Den endelige avtalen skulle etter planen vært signert fredag 26. mai, men det ble ikke gjort.

- Vi har ganske enkelt undervurdert tidsbehovet, sa Kent Ranum til ST sist fredag. Ranum utgjør sammen med Øyvind Antonsen eierskapet i Orkanger fabrikasjon AS.

Han lot det også skinne gjennom at det ikke var noen selvfølge at avtalen i det hele tatt ville bli signert. Dermed hersket det en viss usikkerhet om hvorvidt driften ved verkstedet kunne berges.

Søndag kveld

Mandag morgen fikk de ansatte meldinga de hadde håpet og trodd på. Orkanger fabrikasjon og Aker Solutions var blitt enige.

- Dere har brukt helga godt, Ranum?

- Ja, det kan jeg love deg. Det var nødvendig å bruke litt ekstra tid, og vi endte opp med en avtale som ble signert sent søndag kveld.

- Hva var utfordrende?

- Egentlig ingen ting, men det er ganske komplekst. Det er mange som er berørt, og vi måtte ha en veldig god oversikt over markedssituasjonen før vi tok beslutninga.

Eier byggene

Kent Ranum er sammen med Øyvind Antonsen eierne av det nye selskapet, som har fått navnet Orkanger fabrikasjon. Antonsen og Ranum er også mennene bak Orkanger bygg, som eier begge eiendommene som Reinertsen disponerte på Grønøra.

Blant disse eiendommene er lokalene som før huset Pilkington-fabrikken. Det er i disse lokalene Torkild Reinertsen planlegger å starte det som kan bli Orkangers nye industrieventyr; nemlig produksjon av enheter som skal produsere hydrogen og samtidig fange karbondioksid.

Uavklart om ansatte

Ifølge avtalen som ble inngått søndag kveld, overdrar Aker Solutions virksomheten på Grønøra til Orkanger fabrikasjon.

- Hva kostet dette i kroner og øre, Ranum?

- Det ønsker vi ikke å si noe om. Men vi tar over alle ansatte, driftstilbehøret samt to rammeavtaler med Aker. Dette er arbeid som skal utføres ved verkstedet.

- Hvilke kontrakter er det snakk om?

- Det kan vi ikke gå ut med ennå.

Alternativet var avvikling

Blant det man har brukt tid på etter at intensjonsavtalen ble inngått fredag 19. mai, er hvor mange som fortsatt kan ha jobb ut fra den arbeidsmengden verkstedet har.

Ranum sier til ST at det er for tidlig å si noe om hvor mange som får beholde jobben sin.

Men uansett hvor mange det blir, er det flere enn hva tilfellet ville vært om det ikke hadde blitt noen virksomhetsoverdragelse. Aker Solutions har nemlig gjort det helt klart at det var uaktuelt for dem å drive videre i Orkdal.

Nå ønsker Ranum og Antonsen å bygge opp igjen bedriften:

- Vi anser dette miljøet som ledende innen olje- og gassrelatert fabrikasjon. Vi er midt oppe i en prosess for å tilpasse driften til markedet. Vår ambisjon er å bygge stein på stein, slik at vi får bedriften opp på det samme nivået igjen.