55 prosent av de 300 spurte ønsker at Meldal skal slå seg sammen med én eller flere av nabokommunene. 41 prosent ønsker å være egen kommune som i dag.

Det går fram i en spørreundersøkelse Sentio har utført for Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Deler av resultatene fra den omfattende undersøkelsen ble presentert av rådmann Petter Lindseth under torsdagens kommunestyremøte.

Tallene fordeler seg slik:

¤ Ønsker sammenslåing med én eller flere nabokommuner: 55 % (164 personer)

¤ Bestå som egen kommune som i dag: 41 prosent (122 personer)

¤ Vet ikke: 4 % (13 personer)

¤ Kommunen bør deles: 0 % (1 person)

«Har forstått det»

Noe av det mest interessante som kom fram er det store flertallet i den unge befolkningen som er imot sammenslåing.

63 prosent av de i alderen under 30 år ønsker at Meldal består som i dag. 35 prosent ønsker sammenslåing.

I motsatt ende av aldersskalaen, svarer 30 prosent av de over 60 år at de ønsker å bestå som i dag, mens 66 prosent av de over 60 år ønsker sammenslåing.

«Ungdommen har forstått det», kommenterte Ola Bjørkøy fra talerstolen i møtet torsdag.

Flest vil til Orkdal

Hvem er det så av de 164 personene som vil ha en sammenslåing ønsker å slå seg sammen med?

Her viser resultatene følgende:

¤ 82 prosent vil til Orkdal

¤ 16 prosent vil til Rindal og Rennebu

¤ 10 prosent vil til Agdenes

¤ 7 prosent vil til Skaun

¤ 3 prosent vil til Snillfjord

Undersøkelsen viser også «motsatte» tall, og da viser det seg at 61 prosent av de spurte i Orkdal ønsker å slå seg sammen med Meldal, 20 prosent av innbyggerne i Rennebu ønsker Meldal med på laget, mens tallet i Agdenes er 24 prosent.

Tilhørighet

Halvparten av de spurte i undersøkelsen har svært stor tilhørighet til Meldal. Av de 300 spurte, svarer 144 personer dette. Den største tilhørigheten har personer som er 45 år og eldre.

Kun 11 personer føler svært liten tilhørighet til hjemkommunen sin.

Når det gjelder tilhørighet til Orkdalsregionen, havner et flertall på 34 prosent midt på treet i en poengrangering fra 1 (svært liten tilhørighet) til 5 (svært stor tilhørighet). Her er det ingen store utslag i aldersgruppene.

Svekket lokaldemokrati?

Svarene på et av de viktigste spørsmålene knyttet til reformen; Hvordan tror du en ny og større kommune ville løse sine oppgaver sammenlignet med i dag, kan tolkes som om de spurte er usikre.

Både innenfor skole/barnehage, helse/omsorg, bolig og næringsutvikling, er flertallet midt på treet. Det er imidlertid skepsis å spore når det gjelder lokaldemokrati og innbyggermedvirkning. Her er tyngdepunktet av svarene at de tror det blir dårligere.