- Nå er vi tilbake til normalen, sier rektor Sol Øiaas ved Børsa skole etter å ha levd med anleggsarbeid og trafikkaos for de unge skoleelevene gjennom førjulstiden. Fredag før jul ble fylkesveg 776 mellom Børsa skole og Skaun ungdomsskole igjen åpnet for trafikk, og når elevene møter til første skoledag etter jul onsdag skal trafikksituasjonen være slik den alltid har vært, med noen få unntak.

- Det vil etter hvert bli mye tungtrafikk i området mellom krysset ved Rossvollhallen og inngangen til skolegården på sørsiden. Her vil vi ikke at barn oppholder seg, og det er veldig viktig at foreldre ikke stopper langs vegen der for å slippe av ungene, sier Øiaas.

Les også: Ber foreldrene slutte å kjøre barna

Les også: Rektor går vakt ved skolen

Gå inn fra nord

De som først og fremst vil bli berørt av anleggsarbeidet og trafikken i tiden fremover er elever som kommer til skolen sørfra.

- Det er viktig at de bruker gangveigen på østsiden av fylkesvegen. De krysser over til andre siden først når de er nede ved Rossvollhallen. Videre følger de gangvegen langs skolebygget og inn i skolegården fra nordsiden. Vi ønsker ikke at de bruker inngangen til skolegården fra sørsiden, ettersom de da må gjennom et område der det vil bli ganske mye anleggstrafikk etter hvert, sier Øiaas.

Politiet rykket ut

Det er byggingen av nye Skaun ungdomsskole som førte til at fylkesveg 776 mellom de to skolene ble stengt i desember, med omlegging av trafikken til nordsiden av Børsa skole. Det førte til kaotiske tilstander de første dagene, der både politi og personell fra skolen måtte bistå for å sørge for sikkerheten for skoleelevene som skulle inn til barneskolen om morgenen. Nå er imidlertid gravearbeidene mellom de to skolene ferdig, og fylkesveg 776 igjen åpnet for trafikk.

- Det var ganske kaotisk, men så ble det tatt noen grep slik at det fungerte. Etter hvert gikk det veldig bra. Det var selvfølgelig ingen optimal løsning, og det ble tungvint for alle som bor i områdene som ble berørt. Men jeg syns folk har vært tålmodige og taklet det greit. Det varte en begrenset tid, og det var en lettelse at vegen ble åpnet til jul. Jeg tenkte jo i mitt stille sinn at den vegen kom aldri til å bli åpnet før jul, men jeg så jo at de sto på og jobbet dag og natt for å få det til, sier Øiaas.

Flytter bussholdeplass

Hun er ikke engstelig for nye kaostilstander til tross for byggearbeidene som skal foregå tett innpå barneskolen.

- Det er gjort et grundig arbeid i forkant, og hvis folk er flinke til å unngå området mellom skolene, så vil dette gå helt fint, sier Øiaas.

Foreløpig vil skolebussene fortsette å gå fra den samme busslomma som tidligere, men fra uke tre vil bussholdeplassen flyttes opp til fotballbanen på Moan. Før det skjer vil det bli opparbeidet gangsti på baksiden av ungdomsskolen.

- Det vil gjøre det tryggere for ungene oppe i Håggån. Det er også greit å vite at Vegdekke sammen med Lastebileierforbundet i november arrangerte trafikksikkerhetsdag på skolen der alle trinnene først fikk en teoritime inne med video og samtale, før de etterpå var ute og fikk sitte inne i lastebilene og prøve å se de andre elevene i lastebilenes blindsoner. Der fikk de selv se hvor viktig det er å respektere disse blindsonene, sier Øiaas.

Rektor Sol Øiaas henstiller alle foreldre om å ikke stoppe og sette av barna langs vegen mellom Børsa skole og Skaun ungdomsskole. Foto: Marte Mona