Nyheten, som bunner i en avgjørelse på høyeste nivå ved Wackers hovedkontor i München tirsdag, ble sluppet på en pressekonferanse på Holla onsdag ettermiddag. En time før var de ansatte informert i et allmøte.

— Jeg har aldri før hørt en sånn applaus på spiserommet, sier hovedtillitsvalgt Roger Aune.

Flere faser over tid

For det er store dimensjoner over det den tyske giganten, som kjøpte smelteverket fra Fesil tilbake i 2010, nå foretar seg.

Innenfor Hemnes grenser er det trolig aldri før gjort ei større investering i ett prosjekt. Nye ovn 8, som den heter, på Holla utgjør ei investering i størrelsesorden 750–800 millioner kroner.

Den får en kapasitet på 30 000 tonn i året, og blir dermed den største i sitt slag i verden. De tre ovnene som er i drift per i dag, har en kapasitet på til sammen 44 000 tonn.

— Vi har jobbet med dette prosjektet siden 2011 i flere faser. Fra den første mulighetsstudien til kostnadsoverslag, planlegging, detaljplanlegging og nå altså vedtak om gjennomføring, sier verksdirektør Torbjørn Halland.

Vedtaket er også i tråd med signaler gitt av Wacker da de kjøpte Holla; her skal produksjonskapasiteten økes betydelig.

Beholdt ansatte

– Var det ventet at en slik avgjørelse skulle komme, Halland?

— Vi kan si det slik at vi har hatt en god følelse siden vi har fått anledning til å avsette ca. 15 personer, både fra Holla og Tyskland, på det meste til å jobbe med dette i så lang tid.

Bemanningsmessig vil bygging av den nye gigantovnen ikke gi store utslag.

— Vi faset ut en ovn i april i fjor. Da ble 22 ansatte «overflødig», men med tanke på dette prosjektet har vi valgt å beholde dem for ikke å miste verdifull kompetanse. Med nye ovn 8 i drift, vil vi være på en normalbemanning, sier Halland.

Det er i dag ca. 180 faste ansatte på Holla.

Over 40 meter høy

Ovnen blir et massivt og godt synlig byggverk, og innebærer også bygging av nytt råmaterialinntak, ny trasé for avgasser til filteranlegget, ny sjøvannsstasjon og nytt strøminntak med ny trafo.

Selve ovnsfundamentet vil stå på 80 pilarer som hver er 40 meter lange. Konstruksjonen blir over 40 meter høy, og blir dermed den høyeste bygningen i Hemne.

Flere ansatte vil få ta del i oppbygginga av ovnen.

— Kanskje så mange som 20 driftsoperatører vil få verdifull opplæring ved å bli med på bygginga fra bunnen av. Den generasjonen ansatte som er på Holla i dag, har jo aldri før opplevd at det bygges en helt ny ovn, sier Roger Aune.

Minst 40 nye år

Lokalt næringsliv kan vente seg betydelig med oppdrag fram mot ferdigstillelsen rundt årsskiftet 2018/19.

— Vi vil kunngjøre pakker der også lokalt næringsliv vil være aktuelle til å kjempe om, sier Halland.

Roger Aune ser stor verdi for hele Hemne-samfunnet i investeringa.

— Dette sikrer fortsatt drift i minst 40 nye år ved hjørnesteinsbedriften i Hemne. Det er vi glade for, sier han.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300