Det må i aller høyeste grad kunne kalles en tradisjon. For hvert år siden freden i 1945, har Orkdal KrF arrangert fredsfest 8. mai.

– I år er det som kjent 70-årsmarkering for da Norge fikk freden tilbake etter fem tunge krigsår, sier Ivar Konrad Gangås i Orkdal KrF, som i år har Orkdal kommune med seg som medarrangør.

Upolitisk fredsfest

Årsaken er at Forsvaret i anledning 70-årsmarkeringa kommet med en henstilling til alle landets kommuner om å få i stand et arrangement for de personer som har tjenestegjort for Forsvaret i utlandet.

– Derfor var det naturlig for kommunen å gå sammen med KrF om årets markering. To separate arrangement samme dag ville ha «konkurrert» mot hverandre. Dette har heller aldri vært en politisk fredsfest, bedyrer Gangås.

Ordføreren inviterer

Dette blir et offentlig arrangement, en åpen fest med kunstnerisk underholdning med servering, hvor selveste generalmajor Kjell Narve Ludvigsen holder kveldens tale.

Ordfører Gunnar H. Lysholm sender i disse dager ut invitasjon til veteranene.

«Du er spesielt invitert som hedersgjest, og håper du kan få med deg ledsager/familie, som også er hjertelig velkommen», skriver Lysholm i invitasjonen.

Jungeltelegraf

Siden Forsvaret ikke har kunnet oppgi navn på veteranene av personvernhensyn, har det ikke være bare lett å få oversikt over hvem som har tjenestegjort.

– Det har vært litt utfordrende å få oversikt over hvem som har tjenestegjort for Forsvaret i utlandet. Hvis du kjenner noen som ikke har fått denne invitasjonen, så vennligst be dem ringe Orkdal kommunes sentralbord for påmelding snarest mulig. Vi må nødvendigvis ty til jungeltelegraf og «folk som kjenner noen som kjenner noen». Men vi er allerede opp i tosifra antall over veteraner som har meldt seg på, sier Gangås.