Formannskapet i Orkdal valgte i dag å følge rådmannens innstilling om å gjennomføre innbyggerundersøkelse og høring om en eventuell sammenslåing med nabokommunene.

Kun Pensjonistpartiets Torstein Larsen stemte mot forslaget. Han lanserte i stedet et eget forslag om folkeavstemning, som han ikke fikk gehør for.

– Dette er den viktigste saken som vi i denne perioden kommer til å ha til behandling. Rådmannen foreslår innbyggerundersøkelse. Men dette er et stort inngrep for lokaldemokratiet. Det står i fare og vil bli forvitret. Vi får færre politikere og vanskeligere tilgang til politikerne. Kommunen har plikt til å høre på sine innbyggere i en slik sak. Det er ikke for ingenting at 200 kommuner har bestemt seg for folkeavstemning, sa Larsen.

Arbeiderpartiets Finn Hoff mente på sin side at befolkningen allerede var hørt gjennom forrige kommunevalg, og at en folkeavstemning i Orkdal kunne risikere lav valgdeltakelse ettersom befolkningen her vil være mindre opptatt av et slikt spørsmål enn befolkningen i de mindre kommunene.

– Det vil være ansvarsfraskrivelse å sende det til innbyggerne. De som er for sammenslåing stoler på oss. Vi er valgt til å ta det ansvaret, sa Hoff og viste samtidig til at det er høyst uvisst hvor mange kommuner som vil ønske å slå seg sammen med Orkdal.

– Hva skal vi spørre om? Dette er ikke et spørsmål om ja eller nei, og da egner det seg ikke for folkeavstemming, sa Hoff.

Slik lyder vedtaket i formannskapet i dag:

«Kommunestyret vedtar at innbyggerne i Orkdal skal få uttale seg om intensjonsavtalen for en ny kommune sammen med Agdenes, Snillfjord, Meldal, Rindal og Skaun, gjennom en innbyggerundersøkelse og en høring.

Rådmannen gis fullmakt til å engasjere firma til å gjennomføre undersøkelsen og i samråd med forhandlingsutvalget som har deltatt ved utformingen av intensjonsavtalen, fastsette hvilke spørsmål som skal belyses gjennom undersøkelsen.

Intensjonsavtalen og fellesutredningen legges ut på kommunens hjemmeside og innbyggerne varsles via SMS om hvor de kan finne dokumentene og høringsfrist settes til 20.05.16.

Intensjonsavtalen fremmes for endelig behandling i kommunestyret i juni».

I tillegg ble det føyd til en setning om at undersøkelsen også skulle annonseres i lokalavisen.