Mandag er det halloween, en tradisjon mange har tatt til seg. Gresskarlykter lyser opp de mørke trappene rundt om i landet.

Prognosene i år tilsier at det vil bli omsatt cirka 200 000 stkykk gresskar,  eller én million kg via dagligvarehandelen. Det er i tillegg til det som selges i blomsterbutikkene, melder Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Gresskar finnes i mange forskjellige varianter. Sorten som populært blir kalt halloweengresskar, veier vanligvis cirka 5 kg, men de kan også bli kjempestore. Verdensrekorden er på hele 1054 kg, dyrket frem i Sveits av gartneren Ben Meier i 2014.

- Hvert av disse gresskarene inneholder cirka 3 kg mat som vi oppfordrer til å ta i bruk, for eksempel i en gresskarsuppe, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Gresskarkjernene er næringsrike. De inneholder protein og fiber som holder deg mett, og er rike på magnesium som opprettholder normal muskelfunksjon og reduserer tretthet og utmattelse, samt mange andre stoffer som er godt for kroppen.

- Gresskarkjøttet er rikt på fiber, kalorifattig og har et høyt innhold av kalium. Den oransje fargen på kjøttet avslører at gresskaret også er en kilde til betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen, sier ernæringsrådgiver Cathrine Frisvold.