Orkdal/Stockholm/Afghanistan

Martin Schibbyes navn ble for alvor kjent i mediekretser - langt utenfor Sverige - da han havnet i etiopisk fangenskap i 2011, siktet for terror. I 438 dager satt han og fotograf Johan Persson fengslet i diktaturstaten. Saken fikk oppmerksomhet over hele verden, og EU og utenriksdepartementet i USA var blant de mange som engasjerte seg for å få frigitt svenskene.

De siste årene har Schibbye jobbet i en rekke land, og i 2015 var han med på å etablerte nettstedet Blankspot.se - et brukerfinansiert digitalt tidsskrift med fokus på utenriksreportasjer (se faktaboks).

Kontaktet ST

Dagen før nyttårsaften fikk undertegnede en epost, der det sto:

«Hej! Tack för din artikel om den omkomna Mahmod Hosseini. Jobbar på svenska reportagesajten Blankspot och planerar att skriva om fallet.»

Eposten var signert Martin Schibbye.

Fant grava

Blankspot hadde nemlig i lengre tid fokusert på afghanske flyktningers situasjon, både i Sverige - og det livet som ventet dem som ble sendt hjem, med eller mot sin vilje. Det var med dette som bakteppe at Schibbye fattet interesse for STs reportasjer i kjølvannet av Mahmods død.

Det uavhengige og brukerfinansierte svenske nettstedet gjorde det som man kanskje heller burde forvente av medier med langt sterkere finansielle muskler; de tok seg inn i Afghanistan, sporet opp norskafghanerens familie - og fant Mahmods grav.

Reiste til Afghanistan

- For et års tid siden fikk vi i redaksjonen en henvendelse etter at tolv unge gutter var sendt hjem til Afghanistan. Det var en kvinne som kontaktet oss og lurte på om vi kunne finne ut hva som skjedde med guttene og de andre som ble sendt tilbake til landet. Dette ble starten på en reportasjeserie, og vi sendte et team til Afghanistan der vi møtte mange av dem som var blitt utvist, samtidig som vi undersøkte hva som hadde skjedd med flyktninger som rett og slett var forsvunnet, forteller Martin Schibbye til ST.

Tomrom

I 2015 kom det mange afghanske mindreårige flyktninger til Sverige. Mange av dem ble nærmest som fosterbarn å regne i svenske familier. De lærte seg svensk, engasjerte seg i idrettslag og fikk nye nettverk.

Schibbye forteller at den massive hjemsendelsen av afghanske flyktninger først og fremst rammer dem selv, men det rammer også det svenske samfunnet. Tusenvis av familier sitter igjen uten sine «barn», og de hjemsendte flyktningene har etterlatt seg tomrom i mange lokalsamfunn.

Under radaren

- Vi har prøvd å belyse dette; både hva som skjedde med dem som reiste hjem - og hva som har skjedd med Sverige.

Schibbye forteller at Blankspot så å si var alene om å skrive om situasjonen for de afghanske flyktningene.

- I starten gikk dette under radaren; ingen skrev om det. Blankspot var først ute med reportasjeteam i Kabul, og vi bidro nok til å få dette inn på andre mediers agenda. Nå skriver mange om situasjonen for de afghanske flyktningene, og i dag er det et veldig stort engasjement rundt dette i Sverige.

På Facebook

Blankspot har en Facebook-side med mange følgere, og det var der redaksjonen ble tipset om Mahmods historie.

Blankspot fant ut at det neppe var tilfeldig at nettopp Mahmod ble drept. Han hadde verken grove arbeidshender eller skjeggvekst, og da minibussen han satt i ble stoppet av Taliban, var det nettopp Mahmod som ble dratt ut.

Mahmod var ikke en hjemsendt flyktning. Han var i Afghanistan for å hente sin kone. Selv om Mahmod reiste frivillig og dermed utsatte seg selv for risiko, har saken stor relevans både i Norge og Sverige når det gjelder spørsmålet om det er trygt å tvangsreturnere afghanske flyktninger.

- Man er ekstra utsatt om man ser ut som om man kommer fra Vesten, forteller Schibbye.

Ekstra utsatt

- Så man kan anta at Mahmod ble plukket ut av Taliban fordi han så ut som om han hadde et lengre opphold i Vesten bak seg. Viser ikke det som skjedde med Mahmod med all tydelighet at det er farlig å sende afghanske flyktninger hjem til Afghanistan?

- Jo, virkelig! Taliban er veldig flinke til å skille ut dem som ikke bor i landet eller i regionen. De to andre som ble skutt, var heller ikke fra byen der det skjedde. Det er ingen tvil om at man er ekstra utsatt om man ser «vestlig» ut.

Medienes oppgave

Martin Schibbye har tidligere risikert både livet og friheten sin for å viderebringe kunnskap om urett som skjer i andre deler av verden. Han mener journalister har en stor og viktig oppgave.

- Tilbakesendelsen av afghanske flykninger er den største deportasjonen av mennesker fra Sverige i moderne tid. Titusener sendes hjem. Det er en oppgave for mediene å finne ut hva som skjer med disse menneskene. Og om de store mediehusene ikke gjør det, må vi gjøre det selv.