Selv om kunstneren Grethe Solemsløkk bor på Røros, velger hun å vise sin jubileumsutstilling på «hjemmebane» på Orkanger.

- Det er her jeg har bodd lengst, sier Solemsløkk, på spørsmålet om hvorfor hun velger å komme til Orkdal midt på sommeren for å vise fram noe av sine allsidige kunstneriske uttrykk.

Her har hun fortsatt mye av familien sin og ellers mange kjente fra perioden 1967 til 2000, da hun etter hvert beveget seg til Bergstaden. Der har hun etablert seg med både butikk og galleri.

Turistene handler

- Da jeg valgte Røros som bosted var det med utgangspunkt i at jeg sto i et veiskille. Skulle jeg satse på kunsten og samtidig leve av det, ble jeg anbefalt å søke lykken på et mindre sted hvor det samtidig kom turister. I tillegg måtte det være god kommunikasjon, noe det er der, sier Solemsløkk.

- Det er jo midt i turistsesongen på Røros og mine produkter selger svært godt når busslaster med utlendinger strømmer på, sier hun.

Anerkjent

Solemsløkk har utviklet et eget kunstnerisk uttrykk basert på lokale motiv fra det gamle gruvesamfunnet på Røros-vidda. Noe av dette kan man se på utstillingen som hun nå har i Orkdal kunstforenings lokaler i Orkdalsveien 66 på Orkanger. For øvrig har hun med seg bilder med ulike motiv fra et liv i kunsten, som nå er inne i sitt 40. år.

- Jeg har fått være med på mye og fått deltatt på mange utstillinger. Anerkjennelse har det også blitt en del av, smiler hun og trekker fram den rosende omtalen hun fikk på utstillingen Art Expo i New York i 2009 som et eksempel.

Italia

Men nå er hun på Orkanger. Foruten Røros-motivene finner man også bilder som er malt fra hennes mange opphold i Italia de siste 14 årene.

- Det har vært svært inspirerende å få besøke alle de kjente byene i Lombardia som har betydd så mye for mange kunstnere gjennom århundrene, sier hun.

Mange rundt omkring har malte porselensgjenstander fra Solemsløkk.

- Det var det jeg startet med, men i løpet av årene har jeg beveget meg mer og mer mot bildekunsten, og det er det jeg har lyst til å vise fram på denne utstillingen, sier Solemsløkk, som har en svært travel sommer.

- Butikken på Røros er åpen samtidig som jeg skal tilbringe en del tid her på Orkanger. I august skal jeg på kurs i London med en svært anerkjent portrettmaler. Det ser jeg fram til, sier Grethe Solemsløkk, som håper folk vi ta turen innom henne.

Det vil være mulig å se utstillingen til og med den første uka i august.