Elisabeth Eriksson fra Eggkleiva i Skaun kan nå feire en premie på 10 000 kroner. Hun ble nylig trukket ut som vinner i Returkartonglotteriet. Lykkeloddet hadde Elisabeth selv laget av tomme drikkekartonger.

– Jeg trodde nesten ikke det var sant at jeg hadde vunnet da jeg fikk beskjeden. Dette er veldig moro, sier hun i ei pressemelding fra Hamos Forvaltning.

Siden 1997 har alle som skyller, bretter og stapper drikkekartonger deltatt i Returkartonglotteriet, som administreres av Grønt Punkt Norge.

Hvert år trekkes det ut 124 vinnere, som deler en pott på 1,6 millioner kroner. Denne gangen var det eggkleivingen som vant 10 000 kroner.

Det var Hamos Forvaltning som trakk ut den heldige vinneren blant alle kartongloddene som var kommet inn.

Selskapet er ansvarlig for innsamlingsordningene i kommunen, og er glade for å være med å belønne flinke kildesorterere.

– Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. De som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine, kan bli belønnet for miljøinnsatsen, sier Vanja Gjelstenli, kommunikasjonsleder i Hamos.

Alle kan delta og vinne i Returkartonglotteriet, både privatpersoner, organisasjoner, skoler, barnehager og idrettslag.

Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker. Kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier.

Papiret brukes blant annet til nye kartonger.

Innsamlingsmålet for drikkekartonger er så høy gjenvinningsgrad som mulig for på denne måten å redusere miljøavgiften.