Einride Asbøll mener fordelene med LED-lys er mange og åpenbare. Foto: Steinar Larsen

Meråker kommune investerer for tiden 1,8 millioner kroner på topp moderne gatebelysning. I alt 310 lyspunkt skal kommunen skifte ut. Med denne satsingen, som innebærer digitalisering og LED-belysning, vil de spare mellom 80 og 90 prosent av strømutgiftene, betydelige vedlikeholdskostnader, og mulighet til å behovsstyre lysbruken.

God investering

På toppen av hver lysmast er det plassert en liten radiosender. Det gir mulighet til å ha full kontroll på lysstyrke i forhold til behov. I vegkryss og ved fotgjengeroverganger kan man bruke 100 prosent lysstyrke, mens steder med lite trafikk kan klare seg med mindre, eller ved behov slå lysene helt av. Investeringen på 1,8 millioner regner kommunen med å ha spart inn i løpet av fem til ti år.

Einride Asbøll mener fordelene med LED-lys er mange og åpenbare.

Betydelige beløp

I Orkdal kommune var utgiftene knyttet til vegbelysning i 2016 på kroner 776 000. I tillegg brukte kommunen 325 000 på skifting av pærer og øvrig vedlikehold.

- Av dette beløpet fikk vi refundert 257 000. Dette beløpet er relatert til strøm og vedlikehold av lyspunkt på fylkeskommunale veier, opplyser assisterende rådmann i Orkdal kommune, Svein Henry Berdal.

Dette betyr at kommunens reelle kostnader knyttet til vegbelysning beløp seg til kroner 844 000 i 2016.

Hvis man legger Meråker kommunes regnestykke til grunn vil man i Orkdal årlig spare om lag 700 000 kroner (før refusjon) i strømutgifter og sannsynligvis også redusere vedlikeholdet til et absolutt minimum.

Skiller lag

- Det foregår for tiden et arbeid for å skille ut lyspunktene på fylkeskommunale veier i Orkdal, forhåpentligvis et arbeid som sluttføres i løpet av 2017. Dette innebærer at fylkeskommunen selv vil sørge for drift og vedlikehold av disse, sier driftsingeniør Einride Asbøll i Orkdal kommune, som opplyser at dette dreier seg om cirka 500 lyspunkt.

Etter utskillelsen vil Orkdal kommune sitte igjen med i overkant av 1 500 lysmaster med tradisjonell armatur. En utskifting av samtlige gamle armaturer vil beløpe seg til en investering på om lag 8,7 millioner kroner, basert på tallene fra Meråker kommune. I tillegg til de økonomiske besparelsene er de viktigste gevinstene bedre trafikksikkerhet og at bedre lys også øker den generelle tryggheten for folk som ferdes langs veiene.

Helhetlig plan

- Jeg vil invitere meg til et Meråkerbesøk for å få litt mer informasjon om hvordan de gjør det der, sier Ivar Lillery, fungerende enhetsleder for tekniske tjenester i Orkdal kommune. Dette er åpenbart noe vi bør se nærmere på her.

Hvordan er dagens situasjon i Orkdal kommune?

- Vi har etablert LED-belysning i Simenveien på Orkanger, Skogveien på Evjen og i Orklaparken. Dessuten er det skiftet til slik belysning på strategiske plasser av trafikksikkerhetsmessige årsaker. Dette gjelder blant annet i krysset Geilan-Tverradkomsten, ved sykehuset og ved Evjen skole, sier Lillery.

Reduserer vedlikehold

LED-lysene vil ha en normal levetid på omtrent 15 år, og trenger normalt sett ikke vedlikehold.

- I dag organiseres det blant annet to til tre runder med pæreskift i Orkdal, og kommunen betaler Orkdal energi for denne tjenesten. Dette behovet vil så å si bli borte ved å bruke ny LED-løsninger, sier Lillery.

Han understreker at utviklingen på dette området går raskt, og det vil være nødvendig å utrede nærmere hvilken løsning som kan være aktuell for Orkdal.

Positiv ordfører

- Takk for flott innspill fra avisa. Dette ønsker jeg å gripe fatt i med en gang, sier ordfører Oddbjørn Bang i en kommentar.

Han hadde ikke kjennskap til det igangsatte prosjektet i Meråker, men bekrefter at det høres ut som et interessant innspill både med tanke på å redusere kostnader og trafikksikkerhetsaspektet.

- Det er selvsagt mest naturlig å ta opp dette i forbindelse med høstens budsjettarbeid, men jeg vil ta kontakt med staben på tekniske tjenester og høre om det er grunnlag for å sette i gang en prosess på dette allerede nå, sier Bang.