Det omsorgsfulle naboskapet og ideen om den gamle trønderlånene, hvor ungene sprang til kårfolket og fikk sine gode møter. Hvordan kan vi utvikle byområder, bygder og nye «bygder i byene» slik at dette blir enda mer naturlig?

Dette er noe av målet, visjonen og spørsmålene som ligger til grunn for Livsglede for eldre. Mandag 28. august inviterer Orkdal kommune og stiftelsen Livsglede for eldre til markering av oppstarten med et to timers arrangement i kulturhuset.

Veteraner

Under tittelen «Hvordan lykkes med det omsorgsfulle naboskapet?», vil det bli innledninger ved ordfører Oddbjørn Bang og Sigrid Moum fra stiftelsen. I tillegg har de fått med seg tidligere Høyre-ordfører i Trondheim, Marvin Wiseth, og ex- fotballspiller Rune Bratseth til å holde hvert sitt foredrag om temaet.

Egen modell

Livsglede for eldre har utviklet en modell for hjemmeboende eldre som bygger spesielt på møtet mellom eldre og ungdom, og unge voksne. Testing av modellen viser hvilken gjensidig effekt møtene mellom unge og eldre har. Både unge og eldre beskriver en gjensidig glede, og de ser at de er hverandres ressurser.

Kan enda flere eldre ta imot besøk og bli med på tur med ungdommer, kan disse generasjonsmøtene styrke psykisk og fysisk helse også hos den unge generasjonen. De får også læring som kan være nyttig i arbeidslivet, uavhengig av yrkesvalg. Men ikke minst gir de nære møtene med eldre ungdommen livsmot og engasjement i eget liv. På den måten er den nyutviklede modellen for hjemmeboende eldre et enda tydeligere verktøy for god folkehelse i en kommune.

Alle velkomne

Orkdal er sammen med Hole kommune i Buskerud tatt ut til å være testkommuner for Livsgledearbeidet.

Det er sendt ut egne invitasjoner til næringsliv, idrettslag, velforeninger og andre frivillige lag og organisasjoner er invitert. Arrangementet er imidlertid åpent for alle interesserte.

Marvin Wiseth vil bidra med sine tanker om hvordan man skal oppnå det gode naboskapet. Foto: pressebilde