Det bekrefter Utlendingsdirektoratet (UDI) onsdag. 26 år gamle Mahmod Hosseini var bosatt i Orkdal, og var i Afghanistan for å hente sin kone da bilen han satt i ble stoppet, angivelig av Taliban, på vegen mellom Kabul og hjemstedet Qarabagh i Ghazni-provinsen. Hosseini skal sammen med to andre passasjerer ha blitt tatt ut av bilen og skutt på stedet.

Haltbrekken: - Viser at det ikke er trygt

Ikke returnert

Mahmod Hosseini kom til Norge som 17-åring etter å ha vært på flukt i flere år, og hadde fått innvilget fast oppholdstillatelse i Norge. UDI understreker at Hosseini ikke var sendt hjem til Afghanistan etter å ha fått avslag på asylsøknad.

- Det er viktig for oss å understreke at dette ikke handler om en person som har fått avslag på asylsøknaden og som ble sendt hjem. De som får bli i Norge er de som enten er utsatt for en personlig begrunnet fare eller som tilhører en utsatt eller sårbar gruppe. Mahmod Hosseini hadde fått innvilget permanent opphold i Norge, sier seniorrådgiver Therese Bergwitz-Larsen.

- Betyr det at UDI mener Hosseini selv utsatte seg for risiko ved å reise tilbake til hjemlandet?

- Det ønsker ikke vi å ha noen mening om, sier Bergwitz-Larsen.

«En tragedie»

Ifølge Bergwitz-Larsen har UDI nylig gjort en ny vurdering av hele Afghanistan, deriblant provinsen det her er snakk om. UDI vil ikke vurdere Ghazni-provinsen på nytt etter drapet på Hosseini, og omtaler drapet som en enkeltstående hendelse.

- Det er en tragedie for de pårørende når noe slikt som dette skjer. Men en tragisk enkelthendelse er ikke nok til å endre vår vurdering av en hel provins. Vi gjør imidlertid en kontinuerlig vurdering av sikkerhetssituasjonen i de ulike områdene av Afghanistan og innhenter oppdatert informasjon fra Landinfo for å kunne ta disse vurderingene, sier Bertwitz-Larsen.

UDI mener at det har skjedd en forverring i flere områder i Afghanistan siden 2015, men opplyser ikke om Ghazni-provinsen er blant disse områdene. Samtidig gjør ikke dette at UDI vurderer landet som helhet som for farlig til å returnere afghanere.

- Selv om Afghanistan er farligere enn mange andre land, med mer voldsbruk og flere drap, anses ikke situasjonen i hele landet for å være slik at enhver afghaner ved retur står i fare for å bli utsatt for reaksjoner, sier Bergwitz-Larsen.

Ikke bekreftet

Utenriksdepartemenet (UD) vil fortsatt ikke bekrefte drapet på Hosseini.

- Utenriksdepartementet har ikke mottatt offisiell melding om at norsk borger eller person med fast opphold i Norge skal ha blitt drept i Afghanistan, sier pressetalsperson Astrid Sehl i UD.

Ifølge Sehl jobbes det med å få mer informasjon om saken.

- Den norske ambassaden i Kabul arbeider gjennom kontakt med lokale myndigheter med å få mer informasjon om saken som media referer til. Det kan være tidkrevende å få dødsfall bekreftet i Afghanistan, sier Sehl.

Mahmod-saken:

Mahmod (26) fra Orkdal drept av Taliban

- Et av de beste menneskene jeg har møtt

- Han hadde stått på egne ben siden han var ni år

Tar opp saken med statsråden

Ikke trygt (leder 30. desember)

Stenger nettdebatten i Mahmod-saken

Mahmod (26) ble drept i «trygg provins»

Minnestund for Mahmod

Tar til motmæle mot nettrollene