Det kom som en bombe på de andre delegatene da Skauns ordfører Jon P. Husby (Sp) fredag lot være å tiltrå intensjonsavtalen om kommunesammenslåing i orkdalsregionen. Mens Husby selv mener det var velkjent blant de andre ordførerne at han ikke ville signere, var reaksjonene sterke blant politikerne som satt igjen i salen.

– Skaun har vært tydelig på at vi skal være med i forhandlingene, men at vi ikke kan skrive under noe så lenge forhandlingene i vårt andre samarbeidsalternativ (Melhus, Midtre Gauldal, Skaun) fortsatt pågår, forklarte Husby.

Synes du Skaun-ordføreren gjorde det riktige? Nei, han burde ha skrevet under Ja, han gjorde det eneste riktige Hmmm, Jeg er usikker Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Synes du Skaun-ordføreren gjorde det riktige? Nei, han burde ha skrevet under 42% Ja, han gjorde det eneste riktige 51% Hmmm, Jeg er usikker 6% Du har allerede stemt 859 stemmer

Han påpekte at dette er vedtatt av kommunestyret: Avtale med begge alternativene skal ferdigforhandles før en signering finner sted.

«Skaun-manøveren» gjorde at også de fem andre ordførerne ventet med å signere. De ble usikre hva de skulle gjøre videre, og måtte «summe seg» litt.

Oddbjørn Bang kaller Skaun en useriøs samarbeidspartner, mens Agdenes-ordfører Oddvar Indergård sier det er forkastelig at de ikke hadde varslet tidligere at de ikke ville signere, etter å ha vært med «hele veien».

Også på STs facebook-side kom det kommentarer:

– Håper virkelig at dette er en aprilspøk. For dette er useriøst til de grader med og holde resten av kommunene for narr, skriver orkdalpolitiker Atle Olav Songli.

På private facebook-sider raser også debatten. Tidligere varaordfører i Skaun, Jan Ole Sund (Frp), skriver følgende:

– Ordføreren og forhandlingsutvalget har fratatt innbyggerne i Skaun en valgmulighet, og gått mot vedtaket i kommunestyret! Det synes jeg er et meget alvorlig tillitsbrudd!

Høyre-politiker i Skaun, Erik Fenstad, skriver:

– Ordfører Jon P Husby har ved å ikke underskrive intensjonsavtalen gått i mot et enstemmig kommunestyre, og fratatt innbyggerne sin demokratiske rett til å gjøre et valg mellom de alternativene vi hadde håpet å få fram.

Uansett: Etter en kort pause i fredagens møte, der delegatene fra de andre kommunene fikk samrådd seg, ble forhandlingsutvalget enige om å signere intensjonsavtalen uten Skaun som part i avtalen.

Etter noen endringer i teksten kunne dermed Meldals ordfører Oddvar Indergård, Rindals ordfører Ola T. Heggem, Orkdals ordfører Oddbjørn Bang, Meldals ordfører Are Hilstad og Snillfjords ordfører John Lernes skrive under avtalen som sier at partene har til hensikt å gjennomføre i utviklingen av en felles ny kommune.

PS! Intensjonsavtalen skal legges til grunn for et eventuelt vedtak om sammenslåing. Dette avgjøres i de respektive kommunestyrer i juni.

Skaun-nei skapte litt uro blant de andre fem ordførerne.