For kort tid siden ble det kjent at det totalt skal bygges seks vindparker i Sør-Trøndelag. Fire skal bygges i Åfjord, Roan og Bjugn kommune på Fosen. De to andre på Hitra og Snillfjord.

Hele prosjektet er ventet å koste cirka 11 milliarder kroner. Størsteparten av kostnadene er knyttet til selve vindturbinene.

Statkraft har informert om at prosjektet vil produsere totalt 3400 GWh fornybar energi i året. Det tilsvarer forbruket til rundt 170 000 husstander i året.

Byggeperioden vil pågå fra 1. april i år til i 2020. Den mest hektiske byggeperioden er skissert til perioden 2018-2019. Det er antatt at om lag 600 personer er knyttet til arbeidet på dette tidspunktet.

Statnett skal også bygge en 25 mil lang 420 kV kraftlinje fra Namsos til Surnadal. Den vil gå gjennom tre fylker og 12 kommuner.

Men hvorfor bygger Statnett den nye kraftlinja? Dagens ledningsnett sør og nord for Trondheimsfjorden har begrenset kapasitet til å ta opp ny produksjon. En forutsetning for å få vindkraftkonsesjon er at det er tilstrekkelig nettkapasitet. For å realisere vindkraftpotensialet sør og nord for Trondheimsfjorden, er det derfor behov for å bygge en ny 420 kV kraftledning.

I STs nedslagsfelt vil den gå gjennom Agdenes, Snillfjord og Hemne. I vårt distrikt er «kraftgata» på 63 kilometer og omfatter 173 strømstolper.

Den nye kraftlinja vil i all hovedsak gå over fjellet og i «ukjent terreng» et stykke unna bebyggelse.

Statnett har laget animasjonen som viser traseen for kraftledningen fra Snilldal i Snillfjord til Surnadal.

Den viser at kraftlinja passerer relativt nær Vuttudal i Snillfjord, har god avstand til Asplisetra og Stolsmo før den krysser E39 på Vinjeøra i Hemne. Deretter går den forbi Tørsetsetra i Rindal, over Setervatnet og inn til Surnadal.

Prosjektet med den nye kraftlinja er skissert å koste 4,8-6,45 milliarder kroner. Bare gjennom våre tre kommuner vil dette alene koste opp mot 1,3 milliarder kroner.

Enkelte frykter at en høgspentlinje i nærheten av boområder kan være helseskadelig. Til dette sier Statnett følgende: «Statens strålevern viser til at det ikke er dokumentert noen negative helseeffekter ved eksponering for høyspentanlegg så lenge verdiene er lavere enn grenseverdien som er 200 mikrotesla (µT). Dette gjelder for voksne og barn. I dagliglivet vil ingen bli eksponert for verdier i nærheten av grenseverdien».

PS! Se hvordan den 420 kV kraftlinja går gjennom terrenget og forbi bebyggelsen i denne animerte videoen som ligger på avisa-st.no.