I juni ble det fattet vedtak om kommunesammenslåinger over hele Norge, men langt flere sa nei enn ja.

Det som har skjedd i orkdalsregionen, er i så måte et unntak. Her har nemlig de fire kommunene Orkdal, Meldal, Agdenes og Snillfjord vedtatt å danne en ny kommune.

I intensjonsavtalen står det at den nye kommunen skal hete Orkladal. Men en livlig navnedebatt i STs spalter tidligere i sommer, førte til at ordførerne har åpnet for andre navn.

Sanners suksess

Det at disse fire kommunene har valgt å slå seg sammen, gjør Orkladal til den største «suksessen» for «sammenslåingsminister» Jan Tore Sanner. Kun ett annet sted har så mye som fire kommuner valgt å slå seg sammen.

Orkdalsrådmann Ingvill Kvernmo peker noe spøkefullt på at Orkladal fortjener «førsteplassen» alene, i og med at man står foran en ekstra utfordrende prosess ved at den ene (Snillfjord) av de fire kommunene skal deles i tre.

Nå starter det

Ganske nøyaktig to måneder etter at kommunestyrene fattet vedtak om sammenslåing, settes prosessen i gang.

– På formannskapsmøtet den 24. august skal det være en orientering om prosessen videre og om hvordan den skal organiseres. Det skal være tilsvarende orienteringer i alle de fire formannskapene, og i løpet av september vil dette komme til behandling i alle kommunestyrene, sier Ingvill Kvernmo.

Kan bli historisk

– Har du lyst til å bli rådmann i Orkladal?

– Ja, det har jeg. Da jeg søkte rådmannsjobben i Orkdal, visste jeg at det kunne bli slik. Det å bygge en sterkere kommune, er noe jeg har tro på. Og den har jeg lyst til å lede. Jeg hadde ikke søkt denne jobben om jeg ikke hadde ønsket å bli med i den nye kommunen, sier Kvernmo som presiserer at det blir opp til politikerne å bestemme hvem som skal bli den historiske rådmannen.