Totalt ble det opprettet 1935 straffesaker i distriktet i fjor, mot 1758 i 2016. Orkdal lensmannsdistrikt omfatter kommunene Orkdal, Meldal, Skaun, Hemne, Snillfjord, Agdenes, Hitra og Frøya.

Krimtall for 2017 sammenlignet med året før viser noen trender. Blant annet:

* Antall voldssaker øker (162 til 208)

* Antall narkotikasaker øker (87 til131)

* Antall sedelighetssaker øker (49 til 52)

* Antall trafikksaker øker (657 til 735)

- Større fokus

- Vi har hatt større fokus på narkosaker i fjor enn året før, derfor økte tallet her. Vi er mye ute i trafikken, spesielt vår lokale UP-patrulje (UP425), så det er nok hovedårsak til at trafikksaker også økte. Når det gjelder sedelighetssaker, er det en trend i samfunnet at sosiale medier og nett påvirker statistikken. Det er lett tilgang på ulovlige bilder og videoer i dag, og telefoner og pc-er kan bli hacket, forklarer Tor Kristian Haugan, lensmann i Orkdal, Agdenes og Skaun.

Han legger imidlertid til at slike lovbrudd ikke utgjør majoriteten av sakene innenfor kategorien «sedelighet».

Festrelatert

- Hva med med økninga i voldssakene?

- Det overrasker oss litt, og det er tragisk med oppgang her. En del av volden henger sammen med festrelatert vold. Det er jo derfor vi også skjerper kravene om vakthold til festarrangører. Det skal være trygt å sende ungdommer på fest. Innunder voldssaker kommer også trusler og forulemping, så det dreier seg ikke bare om slag, sier han.

En del kategorier i statistikken, har i de ulike kommunene så lave tall, at den prosentvise økningen gir et «feilaktiv» bilde. Eksempelvis: Hvis en kommune har to saker av en type lovbrudd det ene året og fire det neste, så er økningen på hele 100 prosent.

Mørketall

Haugan sier at det er ingen tvil om at mer politi ute gir flere opprettede saker.

- Med politiet mer synlig, er det også lettere å ta kontakt. Da blir også terskelen for å anmelde saker lavere, sier han.

Politiet oppretter også flere saker selv nå enn tidligere. Spesielt gjelder dette innen familievold.

- Men er det et dårlig tegn at antall straffesaker, i de fleste kategorier, øker fra 2016 til 2017?

- Generelt sett er det aldri bra at antall saker øker. Men det kan også bety at politiet avdekker flere saker, sier han.

Med andre ord: Hvis man aldri er ute og jakter promillekjørere, så finner man heller ingen. Da vil statistikken vise null promillekjørere. Men i realiteten er kanskje mørketallet høyt.

Hovedforklaringer

- Setter vi på flere ressurser, er det grunn til å tro at vi avdekker enda flere saker, og tallene øker. Først idet vi avdekker alt, kan tallene begynne å gå nedover, sier han.

Haugan har to hovedforklaringer til at krimtallene økte sammenlignet med året før:

* Mer synlig politi ute

* Bedre samarbeid med ulike samarbeidspartnere

- Det siste punktet handler blant annet om skole og barnevern. Begge disse er flinke til å si fra og rådføre seg med oss om det skjer noe. De er mer bevisste og mer aktive enn før med å varsle fra om saker som politiet bør få kjennskap til, sier lensmannen.

- Ønsker å bli bedre på alt

- Gjør politiet en god nok jobb i lokalsamfunnet vårt?

- Vi er på rett vei, men vi ønsker å bli bedre på alle områder. Vi har dessverre ikke ressurser til å ta alt, det betyr harde prioriteringer, forklarer han.

- Får dere flere ressurser i 2018?

- Det er planen å styrke staben med både operative (utegående) stillinger og innen etterforskning i år, trolig vil det skje i vår, sier Haugan.

Trøndelag politidistrikt (TPD) har bestemt at dette skal ha særskilte prioriteringer i 2018:

* Opprettholde en tilfredsstillende polititjeneste – være «ute i felten»

* Ha fokus på vold og seksuelle overgrep mot barn og særlig sårbare

Oyvind.Brostrom@avisa-st.no

926 86 333

Tor Kristian Haugan, lensmann i Orkdal, Agdenes og Skaun, forteller at terskelen for å ta kontakt med politiet i dag er laveren enn før. Foto: Øyvind Brostrøm