- Om det er vanskelig å spille håndball? Ja, det er litt vanskelig når motstanderne er høye!

Isak Brattli Øie, Sara Iversen Skei og Frida Rostad Blomli har akkurat løpt av banen etter å ha forsvart seg dugelig mot motstanderne fra Strindheim.

Les også: Sikret seg Lothepus-selfie

Gøy å stå i mål

De spiller alle håndball på Orkangers 8-årslag, og hadde slett ikke lyst til å sette seg på benken mens lagkameratene tok plassen deres foran mål.

- Det er gøy å spille håndball. Det er gøy å stå i mål, sier Isak, mens jentene beskriver hvordan man tar froskehopp når man skyter. Lørdag var de blant de rundt 400 ungene som hadde tatt turen til Orklahallen og Orkanger idrettsforenings (OIF) årlige høstturnering for de aller minste spillerne.

- Vi har 46 påmeldte lag til denne mini- og tiårsturneringen, forteller arrangementsleder og styremedlem i OIF, Berit Kvåle.

Engasjement og aktivitet

Hun kan notere seg litt lavere påmelding i år sammenlignet med fjoråret, men er likevel fornøyd.

- Vi har lag her fra Trondheim, Hitra, Gauldal, Lensvika, Melhus, i tillegg til vårt eget dalføre. Hensikten med å arrangere en slik cup er å skape engasjement og aktivitet, også for våre egne spillere. Minilagene spiller ikke vanlige seriekamper, det gjør de først når de blir 9–10 år. Så dette er for å lage aktivitet også for de aller yngste, sier Kvåle.

Men det er ikke bare unger som fyller Orklahallen under en slik cup. Med søsken, foreldre, besteforeldre, tanter og onkler regner Kvåle med at minst 1500 tilskuere er innom hallen i løpet av dagen.

- Et slikt arrangement skaper begeistring og interesse for håndballsporten, sier hun.

Les også: - Du er en blomst, Thomas Løseth

Veiledning i stedet for dømming

Kvåle vil samtidig berømme alle de frivillige som stiller opp, og i særdeleshet dommerne som gjør en innsats på banene.

- Vi er minst 60 frivillige i sving her. Uten de frivillige hadde vi ikke kunnet arrangere en slik cup. I tillegg arrangeres det barnekamplederkurs under cupen, der har vi rundt 15 dommere i alderen 13 til 18 år som får praksis med å dømme mini- og 10-årskamper. Det betyr utrolig mye for oss, forteller Kvåle.

For det er forskjell på å dømme en kamp der spillerne er bare seks år, sammenlignet med spillere fra ti år og oppover.

- For de minste er det mer snakk om veiledning. De som er bare seks år vet jo ikke helt hva det vil si å spille kamp, da er det mer snakk om å forklare reglene og hjelpe til på banen. Etter hvert som de blir eldre blir det litt tøffere, sier Kvåle.

Gode hallfasiliteter

Hun beskriver håndballmiljøet i Orkdal som veldig godt.

- Det er veldig god aktivitet på mini-nivået i Orkdal, og nå har vi vel cirka 60 minispillere i alderen seks til åtte år. Men vi ønsker selvfølgelig enda flere velkommen, sier Kvåle.

Orkanger idrettsforening arrangerer to slike cuper for de minste spillerne i løpet av året, en i november og en i mars. I tillegg kommer romjulscupen for spillere fra 10 år og oppover. Med Orklahallen kan man kjøre en rekke kamper samtidig, noe som gi en effektiv avvikling av cupen.

- Vi er heldige som kan dele inn hver bane i tre minibaner. Dermed kan vi kjøre fem kamper samtidig, forklarer Kvåle.

Sisten før kamp

På en av disse minibanene klarer vi å stanse fire grønnkledde smårollinger midt i hektisk lek før kampstart. Elin, Erik, Aron og Ine kommer fra Fillan på Hitra og har bare så vidt tid til å stoppe opp og snakke med en journalist.

- Om vi vet hvordan vi skal spille kamp? Ja! Vi kan ta tre skritt. Ballen? Den kaster vi. Og det er bare keeper'n som har lov til å være borti med føttene, sier de fire nærmest i kor mens de stiller seg opp til fotografering. Straks avisen har fått sitt, kaster de seg ut i leken igjen. Nå er det sisten som gjelder på håndballbanen.

- Aron har'n!