Orkland

Orkdal SV med frontfigur Kjell Rønningsbakk i spissen, har tatt standpunkt i det som kan bli et stridsspørsmål i nye Orkland kommune. Partiet sier ja til eiendomsskatt.

Den modellen som er skissert har i grove trekk følgende grunninnhold:

Eiendomsskatten skal omfatte både verker/bruk og husholdninger.

Pengene skal øremerkes helse/omsorg og utdanning.

Bunnfradraget for husholdninger settes til hele 5 millioner kroner.

Les også: — For tidlig å si bastant ja eller nei

Nei til utredning

— Vi synes det er dumt å gi slipp på disse inntektene, spesielt med tanke på vindkraftutbygginga og kraftledningen i Snillfjord. Bare derfra snakker vi om ei årlig inntekt på 7–8 millioner kroner helt i starten, sier Kjell Rønningsbakk.

Hva inntektspotensialet ligger på totalt, er ikke kjent.

— Vi har ikke regnet på hva eiendomsskatten vil ligge på totalt i kommunene Orkdal, Meldal, Agdenes og Snillfjord, sier assisterende rådmann Svein Henry Berdal i Orkdal kommune.

— SV har bedt om ei slik utregning, men det var ingen stemning for å finne ut det hos motstanderne. Det betyr at de sier nei til eiendomsskatt uten å vite hvor mye penger det er snakk om, kommenterer Rønningsbakk.

Høyt bunnfradrag

Orkdal SV ønsker altså ei øremerking av eiendomsskatten.

— Vi ønsker oss flere hender innenfor pleie og omsorg, og vi ønsker oss flere førskolelærere og lærere. Det er en forutsetning for å innføre eiendomsskatt at pengene øremerkes til disse områdene, sier han.

Når det gjelder husholdninger, vil det ifølge Rønningsbakk være få som må betale.

— Med et bunnfradrag på fem millioner kroner, vil det si at de som har eiendommer med en markedsverdi på ca. seks millioner kroner, blir omfattet av ordningen. Da blir det veldig, veldig få som må betale, sier han.

— Det betyr vel at Orkdal SV egentlig kunne ha gått for eiendomsskatt kun på verker og bruk?

— Ja, det er et alternativ, men nå står vi altså på denne skatten bør omfatte alle.

— Blir dette en valgkampsak lokalt for SV?

— Det er det for tidlig å si noe om.

Flertallet avgjør

Orkdals ordfører Oddbjørn Bang er en av dem som er uenig med SV og Rønningsbakk. Bang har ved flere anledninger vært tydelig på at han håper nye Orkland skal unngå å innføre eiendomsskatt.

— Ja, min personlige mening er at jeg håper vi skal greie oss uten eiendomsskatt i Orkland. I dagens Orkdal kommune har vi erfart at det er et konkurransefortrinn overfor næringsvirksomheter som skal etablere seg. At vi ikke har eiendomsskatt gjør oss attraktive, og vi vet dette blir lagt vekt på, sier Bang.

— Blir dette en vanskelig sak i nykommunen?

— Denne saken skal på linje med alle andre saker avgjøres politisk, og da vil vi oppleve ulike syn. Det er flertallet som avgjør til slutt. Det er også det nye kommunestyret i Orkland som skal ta stilling til spørsmålet, sier han.

Viser til barometeret

Samtidig sier Bang at de økonomiske realitetene vil bli avgjørende.

— Dersom det viser seg å bli umulig å drive en ny kommune uten eiendomsskatt, stiller saken seg annerledes. Mitt poeng er at jeg håper vi slipper å innføre eiendomsskatt, sier han.

Når det gjelder spørsmålet om hvem som har de beste tjenestene – kommuner med eller uten eiendomsskatt – viser Bang til Kommunebarometeret (ST sist tirsdag), der både Agdenes og Orkdal gjorde det svært bra.

— Da synes jeg det er poeng å nevne at disse to kommunene ikke har eiendomsskatt, sier han.

— Ikke avgjørende

Rønningsbakk kjøper ikke argumentene til Bang.

— For det første er håper vi skal unngå et standardsvar. Når det gjelder næringslivet og etableringer, ser jeg ikke noe fortrinn i at vi ikke skal ha eiendomsskatt. Husk at ca. 80 prosent av alle norske kommuner faktisk har eiendomsskatt, og jeg tror ikke dette er avgjørende for om de velger å etablere seg i Orkland eller ikke. Jeg ser ikke for meg at Elkem Thamshavn flytter sin virksomhet om de må betale eiendomsskatt, sier Kjell Rønningsbakk.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

— Vi har ikke regnet på hva eiendomsskatt fra fire kommuner vil utgjøre, sier assisterende rådmann Svein Henry Berdal i Orkdal. Foto: Catharina Morken