Fra før hadde rådmann Jan-Yngvar Kiel i sin innstilling frarådet politikerne å gi dispensasjon til Coop Ekstra. I september i fjor kunne butikksjef Erlend Kuvås Grue ved Coop melde som en gladnyhet at butikken midt i Børsa sentrum skulle utvides. Coop ønsker å utvide butikkarealet fra dagens 750 kvadratmeter til mellom 1100 og 1200 kvadratmeter, ved å bygge på et tredje skip på vestsiden av butikkbygget.

- Vi har hatt en voldsom omsetningsøkning. Det gjør at vi bare må sette i gang med utvidelse av butikken. I dag må vi gå og gjete hyllene hele tiden og fylle på med varer. Vi klarer rett og slett ikke å holde varetrykket oppe. Og det er alt for trangt. Vi får mye tilbakemeldinger fra kunder om at det er for trangt mellom hyllene, kunne Grue fortelle.

Les også: Coop vil bygge for lavt

Byggehøyde og parkering

Bygget er planlagt med saltak slik det er i dag, og vil dermed få en laveste gesimshøyde på kun 3,3 meter, mens mønehøyden blir litt over ti meter. Dette er ikke i samsvar med reguleringsbestemmelsene for tomten, som krever en laveste gesimshøyde på syv meter. Dette for å gi Børsa sentrum blandet bebyggelse på 2–3 etasjer for bolig og næring, slik at det gis rom for næringsutvikling med butikker, kontor og spisesteder.

Les også: Kapto bygger ut

Buviklista og Frp sa ja

Samtidig stiller reguleringsplanen krav til parkeringsplasser som må være «i eget bygg», altså ikke ute på bakken slik det er i dag. Coop har søkt om dispensasjon fra begge disse kravene, men tirsdag sa et flertall av politikerne nei til søknaden. Buviklistas Willy Horrigmo foreslo å gi Coop dispensasjon, og viste blant annet til Coop Ekstra er Børsas eneste dagligvarebutikk og at en utsettelse av det planlagte tilbygget på sikt kunne føre til ytterligere handelslekkasje til nabokomunenen, men fikk kun med seg Frps Anita Gilde på sitt forslag.

Vil unngå å stenge

Daglig leder i Coop Orkla Møre, Arild Sørlien, sier avslaget gjør situasjonen krevende.

- I praksis, slik kravene er nå, må vi enten rive butikken eller det gamle lensmannskontoret, eller begge to. I det gamle lensmannskontoret er vi forpliktet av langsiktig leiekontrakt, og skal vi rive butikkbygget blir vi uten butikk i et års tid. Det vil få store konsekvenser, både for de ansatte og for befolkningen i Børsa, sier Sørlien.

Han sier han har forståelse for politikernes ønsker om å styre utviklingen i Børsa i en bestemt retning.

- Og hadde det vært et helt nytt bygg det var snakk om, så hadde det vært greit å forholde seg til. Men butikkbygget vårt har stått lenge, og det står der fortsatt, sier Sørlien.

Ingen midlertidig tomt

- Kan det være aktuelt å flytte butikken midlertidig til et annet sted i Børsa?

- Ja, hvis det finnes et annet sted, men jeg vet ikke helt hvor det skulle være.

- Vurderer dere andre butikktomter?

- Vi har ikke gjort det, og akkurat nå har vi ikke kommet dit. Vi håper å løse det i sentrum på den beliggenheten vi har, men nå sliter vi med å finne en god løsning som er gjennomførbar i praksis. Vi håper og tror imidlertid at vi skal komme i dialog med kommunen slik at vi kan finne en løsning uten å måtte stenge butikken. Dette må vi få gjort så fort som mulig, for vi har virkelig behov for å utvide butikken, sier Sørlien.