Arbeidet med kommunesammenslåing var tema da Biskop Herborg Finnset møtte de fire orklandsordførerne torsdag forrige uke. Møtet var en del av Finnsets bli-kjent-runde etter at hun ble innsatt som biskop i juni i fjor. Prostibesøket i Orkdal er det fjerde i rekken under introduksjonsturneen for den nye Nidaros-bispen.

Sitter i fellesnemnda

Orkdal prosti omfatter i dag de åtte kommunene Orkdal, Meldal, Skaun, Agdenes, Snillfjord, Hemne, Hitra og Frøya. Stortingets vedtak om kommunesammenslåinger før jul gir imidlertid flere konsekvenser for kommunestrukturen i prostiet fra 1. januar 2020. Orkdal, Agdenes, Meldal og en del av Snillfjord slås sammen til Orkland, Hemne og en del av Snillfjord slås sammen med Halsa og blir til Heim kommune, mens Hitra slås sammen med en annen del av Snillfjord kommune.

- Kirken har ansvar og oppgaver som er en naturlig del av diskusjonen om de nye kommunene, og prostiet er representert i de ulike fellesnemndene som styrer sammenslåingene. Derfor var det naturlig at biskop Herborg fikk en orientering om arbeidet, sier kultur- og kommunikasjonsrådgiver i Nidaros bispedømme, Magne Vik Bjørkøy.

Presenterte nyansatte

Etter at kaffekoppene var tømt på rådhuset på Orkanger, fortsatte biskopen til møter med de kirkelige ansatte i Orkdal prosti.

- Besøket og møtet med de kirkeansatte ble lagt til en tradisjonell fagdag for prostiet. En naturlig del av fagdagen er å presentere nyansatte. En av dem, ny sogneprest i Buvik Sveinung Tennfjord, var også liturg under gudstjenesten i Orkdal kirke, forteller Bjørkøy.

Biskopens heldag i Orkdal prosti ble avsluttet med møte med menighetsrådene, hvor biskopen innledet til samtale om aktuelle spørsmål i kirken.