Kulturkonsulent Steinar Haugen i Skaun kommune er oppgitt over svaret fra Posten Norges kommunikasjonsdirektør John Eckhoff om hvorfor fulldistribusjon av post - i dette tilfellet kommunens program for Vinterkulturuka - ikke ble distribuert til innbyggerne i Viggja. Postens distribusjonsrute til Viggja er lagt sammen med distribusjon i Orkdal, og kommunen ville dermed måtte distribuere programmene også til orkdalingene hvis de ville nå viggjabyggene.

Ifølge postens pressesjef John Eckhoff hadde Skaun muligheten til å sende ut posten som B-post til Viggja-innbyggerne. Men kommunen fikk aldri vite at husstandene i Viggja ikke ville få posten, hevder Haugen.

- Det var helt tilfeldig at jeg fikk vite at de ikke hadde fått programmene i Viggja. Nå viser det seg at heller ikke i fjor fikk de informasjonen som ble sendt ut fra kommunen. Da hadde vi tre fulldistribusjoner av kulturprogrammer. I Viggja fikk de aldri noe fra oss, uten at vi visste noe om det, sier Haugen.

Kunderådgiver Bente Trevland i Posten og Bring kundeservice bekrefter overfor ST at de ikke opplyste om at det var innbyggere i Viggja som ikke ville få forsendelsen, men sier at kommunen, via trykkeriet, ble gjort oppmerksom på at deres budruter ikke følger kommunegrensene.

- Det er en standard opplysning som vi gir ut. Hvis kunden da spør etter nærmere informasjon, informerer vi om at vi tilbyr distribusjon i et større område, alternativt leverer vi ut oversikt over hvilke gater som ikke vil få distribusjonen, sier Trevland.

Ifølge Haugen var det først da de purret Posten om forsendelsen til Viggja at de fikk vite at disse ikke hørte til distribusjonsrutene for Skaun.

- Viggja Vel har to arrangementer under Vinterkulturuka, og de lurte jo på hvorfor de ikke hadde fått programmer. Når vi sjekker rundt viser det seg at ingen i området har fått programmet.  Så sjekker vi med vårt trykkeri, som har avtalen med Posten, og så sjekker de med Posten som så svarer at nei, det er ikke en del av fulldistribusjonen. Så gir de oss oversikt over hvilke husstander som ikke har fått forsendelsen. Der har de et kart med hvert eneste hus på, samt ei excel-fil med adressene. Så hvorfor skal de da ikke få til å levere til disse adressene, spør Haugen oppgitt.

Han fikk hjelp av nettopp Viggja Vel til å få ut programmene i bygda. De stilte nemlig opp på dugnad for å få distribuert kulturprogrammet til de 213 husstandene som ikke hadde fått via Posten.