Til tross for en imponerende opptreden under søndagens UKM var ikke Ida Solstad å finne blant de fem innslagene som gikk videre til UKMs fylkesmønstring fra Orkdal. Ungdomsleder Heidi Vatn understreker at juryen ikke nødvendigvis skal plukke ut de beste innslagene, men vise bredden i ungdomskulturen.

- De skal se på helheten, der de skal se på bredden i ungdomskulturen. Solstad gikk dessuten videre til landsmønstringen i fjor, og da tenkte juryen at noen andre kunne gå videre i år.

Les også: Ida (16) toppet showet

Kunstnerisk kvalitet

I kriteriene for utvelgelse står det at det skal legges ved på at bidragene gjenspeiler den kulturelle bredden i den enkelte kommunen.

«Fagpanelet bør være oppmerksom på det nyskapende, på innslag som bygger på en kreativ idé, og vurdere originalitet, tolkning og formidling. Andre stikkord kan være kommunikasjon, formidlingsevne, og mot til å gå nye veier. Det er viktig at ønsket om nyskaping og originalitet ikke ekskluderer innslag hvor tradisjon og definert form er bærebjelker i uttrykket, f.eks. folkemusikk, klassisk musikk og klassisk dans».

Samtidig går det fram at juryen også skal se på kunstnerisk kvalitet.

«UKM er ikke en «talentiade», men juryen kan likevel ikke unnlate å se på teknisk- og kunstnerisk kvalitet. Det er også naturlig å vurdere kvalitet i forhold til alder og andre forutsetninger»

Les også: Cecilie (13) er midt i UKM

Må sikte høyere

Dario Leko i fagpanelet bekrefter at de valgte å gi plassen til noen andre ettersom Solstad allerede har deltatt i landsfinalen.

- Når man har kommet til det punktet at man har gått videre til landsmønstringen, da er tiden inne for å utvide ambisjonene. Det har alltid vært en uskreven regel at man skal la de andre få komme til. Ingen tvil om at hun er helt fenomenal, men vi føler nok alle at hun må sikte seg inn på noe større enn UKM. Det er ingen tvil om at hun er på et helt annet nivå enn de andre deltakerne, men vi må la de som ikke har andre arenaer få en mulighet, sier Leko.

Les også: Møte med ung, flott kultur

Disse gikk videre:

Malin Wuttudal og Emil Snuruås Rambraut, bandet The proud peasents and the clog dancers treat, bandet Kaos, duoen Blank, pianist Sondre Bjerkset, bandet Blue Fame samt filmen To skruer løs.

Av dem som har levert kunstbidrag gikk Mina Kvernvik, Oda Mebust Øyasæter, Ingebrigt Flor og Jenny Sæterøy videre.