1. mai i Buvika har sterke tradisjoner. Eivind Stende, som sto i spissen for den lokale 1. mai-markeringa, håper at de mange nye innflytterne i Skaun etter hvert blir med og markerer dagen som fortsatt er viktig for venstresida i norsk politikk.

Like viktig

– Årets merke er en nyversjon av det aller første merket fra 1892 som var «8 timer arbeid, 8 timer frihet, 8 timer hvile». Slagordet for 1. mai i 2015 er «Trygge jobber for framtida – styrk arbeidsmiljøloven». Det viser at markeringa av 1. mai er like viktig og like aktuell som for 125 år siden da arbeiderne løftet sine paroler og gikk ut i gatene, uttalte fylkesordfører Tore O. Sandvik som høstet stor applaus for talen sin.

Nei til søndagsåpent

Sandvik mener at siste året med Høyre og Fremskrittspartiet i regjering, viser at 1. mai er mer aktuell enn på lenge. For igjen er norsk arbeidsliv preget av kampen for trygg og fast jobb med anstendige lønns- og pensjonsvilkår. Likeså retten til hvile og rett til fritid, ikke minst i forbindelse med debatten omkring søndagsåpne butikker.

Tore O. Sandvik sier et klart nei til forslag som han mener vil gi folk en vanskeligere hverdag, mindre frihet og fellesskap.

– Som regjeringens forslag om at alle ukedager skal bli like.

Settes i revers

Han mener at regjeringens politikk og ideologi hører til på 1800-tallet.

– I 40 år har vi bygd ut arbeidsmiljøloven. Nå settes den i revers. I 80 år har vi bygd ut fellesskolen. Nå settes også den i revers og trues av privatisering. I 100 år har vi bygd ut velferdsgoder og slåss for mindre forskjeller i samfunnet. Nå settes også det i revers med skattekutt for de rikeste og velferdskutt for vanlige folk, sa Sandvik og framhevet den norske velferdsmodellen som en suksess som må tas inn i framtida.

Strenge, men rettferdige

Sandvik viste til de internasjonale utfordringene der Norge som ett av de rikeste land i verden må hjelpe mennesker på flukt. Han hoppet derimot ikke bukk over de enorme utfordringene når det gjelder innvandring og mennesker på flukt.

– Vi må prioritere de menneskene som trenger beskyttelse. Vi kan ikke hjelpe alle. Vi må være strenge, men også rettferdige og verdige, sa han og understreket barns krav på rettsvern.

– Det er ikke rettferdig at barn som vokser opp og har bodd lenge i Norge, blir sendt tilbake et fremmed land.

Mintes Utøya

Når det gjelder forslaget om å overføre oppgaver fra fylkeskommunen til kommunene, gjorde han det klart at det ikke er bare enkelt og at det heller ikke vil føre til mindre byråkrati.

Avslutningsvis oppfordret han alle til å minnes tragedien på Utøya, ikke minst de som aldri kom tilbake, men også de som kom tilbake og lot resten av det norske folk ta del i deres håp og livsmot.

Appeller

Også de lokale politikerne Asbjørn Leraand (ordførerkandidat for AP), Espen Tørset (SV) som like godt utfordret Leraand som ordfører, Hugo Sandoval (Rødt) og Siri Grøttjord (AP), holdt appell for dagen.

Og kanskje ble det Hugo Sandovals avslutningsord, som ga de frammøtte en ekstra tankevekker: «Vi skal dele det vi har og ikke det vi har til overs.»

Les mer om 1. mai i Buvika i ST på papir tirsdag 5. mai.