- Jeg er svært glad for at vi snart har fått dette på plass. Det har tatt litt lengre tid enn vi håpet, men i løpet av måneden er alt klart, sier Margit Sødal, kirkeverge i Orkdal kirkelige fellesråd.

Den nordøstlige delen av kirkegården ved Orkdal kirkegård utvides nå med minnelund, såkalt tilrettelagt gravlund og ordinære gravsteder. Arbeidet med å utvide kirkegården startet allerede i 2006, men det har tatt tid med å finne finansiering slik at arbeidet har latt seg realisere. Tiltaket er finansiert gjennom rådets egne driftsmidler, det vil si oppsparte midler gjennom flere års driftsoverskudd.

Les også: Han blir ny sokneprest i Agdenes

Ikke til bry

- Det startet med at vi fikk en del henvendelser fra godt voksne mennesker i kommunen med ønske om at det ble etablert en minnelund, sier Sødal, som sier dette er etter hvert har blitt svært vanlig over hele landet.

I hovedsak var dette personer som ikke hadde øvrige slektninger i nærheten og som ikke ønsket å ha et gravsted som krever stell.

- På stedet vi nå etablerer er det plass til urnedsettelse, samt at det blir plass til i alt påføring av 400 navn på minnetavlene i stein som er en del av minnelunden, forklarer hun.

For alle

I tillegg etableres det også en såkalt tilrettelagt gravlund som kan benyttes av andre trossamfunn.

- Vi er et flerreligiøst samfunn og vi har et ansvar for å tilrettelegge for alle, sier Sødal, som legger til at det også er blitt plass til å utvide med ordinære gravplasser innenfor det opparbeidede området.

Kapasiteten på grav- og urneplasser er god i Orkdal, ifølge Sødal, som legger til at et gravsted er fredet i 20 år.

Råtner ikke

- Vi har som mange andre kommuner en utfordring når det gjelder graver hvor lik er innpakket i plast.

I perioden 1957 til 1980 ble likene svøpet i plast i Norge. Det viste seg å være en feilvurdering, men skyldes nok at beslutningen ble tatt i plastens barndom. Plasten hindrer nemlig forråtnelse. Anslagene er litt usikre, men i Norge er det mellom 250.000 og 350.000 plastgraver som ikke går i oppløsning. I Orkdal er antallet om lag 2.000.

Disse behandles nå med en metode hvor man borer åtte hull rett under lokket på kista, og injiserer brent kalk, vann og luft. Dette setter i gang forråtningsprosessen, slik at man etter ett år kan åpne graven og benytte den på nytt.

Leire på Orkanger

- Tilsvarende problemer oppstår også når døde blir begravd i leirjord, noe som er tilfelle på Orkanger kirkegård. Derfor ønsker vi nå at også denne kirkegården omgjøres til urnelund. Alternativet er å skifte ut masse, opplyser Sødal.

Antall personer som dør årlig i Orkdal varierer naturlig nok noe.

- Siden årtusenskiftet har det variert fra 82 i 2008 til 135 i 2002, sier Margit Sødal som opplyser at andelen som valgte urnenedsettelse i 2016 var på 38 prosent.

Les også: Noen som vil kjøpe ei kirkedør?

Maskiner og ansatte hos Mardal maskin har ansvaret for arbeidet. Bak skimtes minnetavlene. Foto: Steinar Larsen
Foto: Steinar Larsen