Landbruksforhandlingene kom i havn fredag ettermiddag. Mens bøndene krevde 950 millioner kroner, var statens opprinnelige tilbud på 90 millioner kroner. Men i løpet av fredagen økte ramma til 400 millioner kroner og Norges Bondelag inngikk avtale med staten.

Med dette økes bondens inntektsmuligheter fra 6.000 kroner pr. årsverk til 13.000 kroner pr. årsverk i 2016, skriver Bondelaget i ei pressemelding.

Norsk Bonde- og Småbrukarlag brøt forhandlingene, men det blir uansett en avtale så lenge den ene av bondeorganisasjonene går inn på den.

– Det er positivt at det ble en avtale, og den er akseptabel. I fjor hadde vi ikke reelle forhandlinger da staten hadde ingenting å forhandle med. De hadde kun 100 millioner å gi. Landbruksministeren ville ikke overlevd en slik runde til. Årets forhandlinger har vært totalt annerledes enn fjorårets som hadde en uheldig vridning når det gjaldt struktur i landbruket, sier Lars Morten Rosmo, leder i Sør-Trøndelag bondelag til ST.

Et av de viktigste punktene for bøndene var at ordninga med 18 mjølkekvoteregioner blir opprettholdt. Staten foreslo å kutte ned til 7 eller 8 regioner, noe bondeorganisasjonene tror vil føre til kraftig sentralisering av mjølkeproduksjonen i Norge.

Et foreslått kutt i overføringene på 110 millioner kroner ble ifølge Nationen reversert, og i stedet økes overføringene med 45 millioner kroner.

Les ukesluttintervju med Lars Morten Rosmo i papiravisa/e-avisa lørdag