På programmet for årets næringskonferanse i Skaun, som går av stabelen under Vinterkulturuka 31. januar, står både investeringer i landbruket og ringvirkninger av skoleutbygging. Men leder for Skaun-avdelingen av Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Hans Petter Øien Kvam, trekker likevel fram fjorårets røde tråd som viktig også for årets konferanse.

- I fjor hadde vi en rød tråd for programmet som handlet om hvordan man skulle gjøre Skaun kommune til den beste bokommunen i regionen. Den tråden trekker vi videre i år, sier Kvam.

Les også: Sa nei til tiltak for å få ned sykefraværet

Vil posisjonere seg

Målsettingen om å tiltrekke seg nye innbyggere har fått særlig aktualitet med Norsk kyllings etableringsplaner i Orkdal, og Kvam mener alt nå ligger til rette for å kapre nye kyllingarbeidere til å bosette seg i Skaun. Han har fått HR-direktør Gøril Kvernmo og salgsdirektør Gisle Ranum i Norsk kylling til å snakke om hvordan selskapet skal etablere «Europas mest moderne næringsmiddelfabrikk» i nabokommunen, og mulige ringvirkninger for Skaun.

- Vi ønsker å posisjonere oss i forhold til de som skal flytte hit og jobbe for Norsk kylling, sier Kvam.

Les også: Slik skal kyllingfabrikken plasseres

Landbruk og apper

Han trekker også fram hvordan byggingen av den nye ungdomsskolen kan gi positive effekter for næringslivet i Skaun.

- En spin-off til lokalt næringsliv kan være alt fra dagligvare, bensin og fastfood til håndverkertjenester og andre ting. Det handler mye om en bevisstgjøring av lokalt næringsliv, sier Kvam.

Investeringsviljen i landbruket i Skaun står også på agendaen, det samme gjør gründervirksomhet. Ola Forren, gründer og daglig leder SeeTalk AS, vil fortelle om deres nye app som er utviklet i Skaun, mens Guri Hetland, prosjektleder for VM Trondheim 2023, holder innlegget «Trøndelag 2023 – får vi Ski VM til Trondheim». SMB Lab vil snakke om «Vår digitale fremtid», mens lokale ildsjeler er hentet inn for å snakke om utvikling i bygda Skaun.

Vil ha mer lokal handel

- Hvordan står det egentlig til med utviklingen av næringslivet i Skaun? Går det bakover, står det på stedet hvil eller er det i utvikling?

- Det går i hvert fall ikke bakover, men det er fortsatt kommunen som er den største arbeidsplassen. Det er ikke noe en næringsforening gnir seg i hendene over. Men det investeres bra i landbruket, og håndverk og bygg- og anleggsbransjen har et godt rykte på seg i Skaun. Vi er i en region med stor aktivitet. Det som hadde vært artig var å fått opp det som går på handel. Nå virker det som at Rema 1000 er i ferd med å etablere seg, og det er bra. En sterkere handelsstand, og det få lokalbefolkningen til å bruke de lokale tilbydere enda mer, ville være bra for Skaun, sier Kvam.