Mandag startet salget av egenkapitalbevis i Hemne Sparebank. Det betyr at du, enten du er kunde eller ikke, vil få et juridisk eierskap til banken.

Ifølge banksjef Tor Espnes er dette en vinn vinn-situasjon for både selger og kjøper.

— Banken får inn frisk kapital som dermed øker egenkapitalen og soliditeten, som igjen fører til fortsatt vekst. Kjøper sikrer seg et eierbevis som er omsettelig, det kan gi utbytte og er veldig likt kjøp og salg av aksjer, og han/hun får et eierskap til banken, sier Espnes.

Begrensninger

Hemne Sparebank har jobbet med å få på plass salg av egenkapitalbevis, som på et forståelig språk kan sammenlignes med aksjer, siden august i fjor. Nå er alle godkjenninger på plass.

— Vi åpner for salg av egenkapitalbevis på mandag, og dette vil pågå i en treukersperiode, forklarer Espnes.

Det er imidlertid ikke slik at lokalbanken risikerer å selge seg ut og miste herredømme over seg selv. Det kan nå selges egenkapitalbevis for 42 millioner kroner, noe som utgjør 16 prosent av «alle aksjene» i banken.

Det er også en begrensning som sier at én aktør - det være seg en privatperson, et AS eller et frivillig lag, ikke kan ha mer enn ti prosent av de til enhver tid omsatte egenkapitalbevisene.

Oppnevner valgkomité

Generalforsamlinga, bankens høyeste organ, består i dag av 14 personer, som er innskytere/kunder. Som følge av at banken nå iverksetter salg av egenkapitalbevis, inntrer nye vedtekter som gjør at generalforsamlinga utvides til 16 personer. Fire av disse vil være representanter for innehaverne av egenkapitalbevis.

— Etter den tre uker lange tegningsperioden, vil alle som har kjøpt egenkapitalbevis bli innkalt til et møte og bedt om å oppnevne en valgkomité, som igjen skal velge de fire representantene blant innehaverne av egenkapitalbevis til generalforsamlinga, forklarer Espnes.

Skattereglene

Egenkapitalbevis er blitt et populært sparetiltak. For Hemne Sparebank er ikke først ute med dette - de er bank nummer 48 i rekka.

— Dersom du har sparepengene dine på en vanlig konto i banken, får du en avkastning på rundt én prosent. De siste åra har vi sett at avkastninga på egenkapitalbevis ligger i størrelsesorden fire til sju prosent, sier kunderådgiver Olav Magnus Stamnestrø i Hemne Sparebank.

Skattereglene er enkle. Et årlig utbytte overføres egenkapitalinnehavers bankkonto og inntektsbeskattes. Selger du egenkapitalbevisene, blir gevinsten beskattet som om det var aksjesalg.

Banken vil til enhver tid ha oppdatert informasjon om verdien på egenkapitalbevis på sine hjemmesider.

Info-møter

Banksjefen kaller det en milepæl å starte salg av egenkapitalbevis.

— Ja, for oss er det det, og det er noe vi aldri har prøvd før, sier Espnes, som til uka vil arrangere informasjosmøter både i Hemne, Hitra og Frøya. Påfølgende uke står Aure for tur, sammen med Trondheim, der banken har en betydelig kundemasse.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300