- Det kan være hjelp til familie og slekt som er i akutt nød, eller som trenger en operasjon på et sykehus. I mange land er man sjanseløs hvis man ikke har penger til nødvendig helsehjelp, sier Aqeel, som er agent for både Western Union Bank, RIA Money Transfer og MoneyGram.

Alle disse tre bankene utfører tjenesten med å overføre penger mellom avsendere og mottakere over landegrensene. Forretningsmodellen baserer seg på at bankene raskt sørger for at mottaker får tilgang til pengene, selvsagt mot et gebyr. Av gebyret får agenten en mindre prosentandel.

Les om: Integrering så fort som mulig

Effektiv transaksjon

Ofte benytter kundene kort når de skal overføre penger, men Aqeel kan også ta imot kontanter. Kundene må identifisere seg, fylle ut et skjema, og etter noen minutter er transaksjonen gjennomført. Avsenderen får en kvittering med et kontrollnummer. Mottakeren kan nå hente pengene hos en tilsvarende agent i utlandet, i de fleste tilfeller i en lokal bank. Der må mottakeren fylle ut en blankett, legitimere seg og oppgi kontrollnummeret.

Lever nøkternt

- I en gjennomsnittsmåned foregår det mellom 50 til 70 slike transaksjoner i vår butikk, forteller Aqeel, som opplyser at det som oftest benyttes slike tjenester når det haster å få penger overført.

I den senere tiden har det, ifølge Aqeel, vært en overvekt av kunder som ønsker å sende mindre pengesummer til Syria.

- Mitt inntrykk er at det er en del flyktninger som lever meget nøkternt her og som sparer opp mindre beløp som de sender hjem for å hjelpe familie og venner, sier agenten

Også nordmenn

Aqeel forteller at han har mange ulike kunder og motivene for å sende penger er ulike. Han anslår at en tredjedel av hans kunder er nordmenn.

Ofte er det nordmenn som har utenlandsk ektefelle og som ønsker å hjelpe familien i ektefellens opprinnelsesland, ifølge Aqeel.

- I tillegg er det en del nordmenn som bistår fattige familier i andre deler av verden, mennesker de kjenner og som de ønsker å hjelpe direkte. Noen ganger hender det også at næringsdrivende ønsker å benytte tjenesten, forteller Aqeel, som opplyser at beløpenes størrelse varierer.

Undergitt kontroll

Å overføre penger på denne måten er både lovlig og svært vanlig rundt om i verden. For å benytte tjenesten må kundene svare på en del spørsmål, både om hvordan pengene er anskaffet og formålet med overførselen. Alle beløp over 5 000 kroner rapporteres til norske myndigheter og det er sperrer på totalbeløp knyttet til person og tid.

- I løpet av seks måneder kan ingen sende over 100 000 kroner, sier Aqeel, som opplyser at jo høyere beløp man ønsker å sende, desto strengere spørsmål fra banken.

Han advarer generelt om aldri å sende penger til personer man ikke kjenner godt, eller å gi ut informasjon om transaksjonen til en tredjepart.

- Vær også forsiktig når det gjelder forretninger eller tilbud som synes å være for gode til å være sanne, sier han.

Han forteller om tilfeller der enkelte har sendt penger til folk man har blitt kjent med på sosiale media eller på en sydentur.

- Det er ikke alltid like lurt, smiler Sayed Aqeel.

Små beløp kan bety mye

Sharif Wallo, som selv er flyktning fra Syria, bekrefter at relativt små beløp kan bidra til å holde en krigsrammet familie med mat i mange dager.

- Hvor lenge 1 000 norske kroner vil rekke for en familie på fem personer i Syria kommer litt an på hvor de bor, sier Wallo.

I hans hjemland er prisnivået ganske ulikt fra by til land, dessuten har krigen som raser ført til at prisnivået har steget kraftig i været.

- I en by vil beløpet kanskje rekke til å dekke nødvendige livsoppholdskostnader i tre til fire dager. På landsbygda vil det kanskje holde dobbelt så lenge, sier Wallo, som kan fortelle om redselsfull tilværelse for sivilbefolkningen i landet.

Begrensede muligheter

Han forteller at det er mulig å sende penger via banker som Western Union til Syria, men for tiden kun til områder som er under kontroll av Assad-regimet.

- Hvis jeg skulle bidratt økonomisk, måtte jeg sende penger til venner i Libanon som deretter måtte sørge for å formidle disse videre til familien i Syria, forklarer han.

Les også: såpe fra Aleppo på Orkanger

Mistet brødre

Wallo mistet en av sine fire brødre i et bombeangrep for ett år siden. For to uker siden ble ytterligere en bror, Ibrahim, drept i et bombeangrep på landsbyen han bodde i.

- Jeg har to svigerinner som sitter alene igjen med forsørgeransvaret for små barn. Uten hjelp fra familie og venner er det en håpløs situasjon, sier Wallo, som prøver å fortrenge realitetene som utspiller seg i hjemlandet.

- Jeg vet ikke om det var bombefly fra Russland, USA eller president Assad som drepte min bror og 74 andre. Det er uansett helt meningsløst, men vi kan ikke gjøre noe med det, sier han stille.

Les mer om Sharifs flukt

Begrensede muligheter

Hvilke muligheter har flyktninger til å bidra økonomisk for å hjelpe familie i hjemlandet?

– Svært begrensede muligheter etter min oppfatning, sier Arnt Tronvoll, som er enhetsleder i Orkdal kommune med ansvar for flyktningtjenesten.

At noen allikevel klarer å avse mindre beløp mener han hovedsaklig kan skyldes at mange flyktninger har en svært nøktern levestandard i Norge.

Felles for kommunene

Norske kommuner har en felles statlig modell som definerer nyankomne flyktninger rettigheter og plikter i landet. Det innebærer også hvilke økonomiske ytelser som gjelder.

- Flyktninger har rett og plikt til et toårig løp som kalles introduksjonsprogram, som inneholder tilbud om norskopplæring og språkpraksis i arbeidslivet. I denne perioden mottar de lønn fra kommunen, forklarer Tronvoll.

Fravær gir trekk

Introduksjonsprogrammet defineres som en jobb som skal gi grunnleggende kunnskap i norsk språk og samfunnsliv, og danne grunnlag for videre utdanning eller jobb i landet. Arbeidslivets spilleregler følges og ulegitimert fravær fører til trekk i lønn.

Av bruttobeløpet, som for en person over 25 år utgjør 15 605 kroner per måned, skal det trekkes ordinær skatt og pensjon. Restbeløpet skal dekke den enkeltes boutgifter, strøm, mat og øvrige utgifter til livsopphold, sier enhetsleder Tronvoll.

Barnehage

For personer mellom 18 til 25 år gjelder egne regler. De mottar 2/3 av månedsbeløpet, altså 10 403 kroner. Bakgrunnen for lavere lønn er at det skal ligge et insitament til raskere å komme over i det ordinære utdanningsløpet i Norge.

For å sikre at både mor og far i en familie blir deltakere i introduksjonsprogrammet, har politikerne i Orkdal vedtatt å dekke kostnader til SFO og barnehageplass i de to årene opplæringen varer, unntatt kostpenger som må dekkes av foreldrene selv.

Statlig rapportering

- Det har sikret tilnærmet 100 prosent deltakelse, og er viktig slik at mor lærer norsk og barna får en god start på livet i Norge, sier Tronvoll.

All aktivitet knyttet til opplæringen blir registrert i et nasjonalt register, som ifølge Tronvoll ikke levner noe av kommunens arbeid med flyktninger til tilfeldighetene.

Han er glad for at Isfjord Norway etablerer seg i Orkdal, og at det samme forhåpentligvis skjer med Norsk kylling.

- Utfordringene for flyktninger er nemlig å få en fast ordinær jobb i en stillingsandel som er til å leve av, og vi trenger flere industriarbeidsplasser som gir muligheter for både flyktninger og andre orkdalinger, sier Arnt Tronvoll.

Sharif Wallo er bekymret for situasjonen i Syria. Foto: Steinar Larsen
Arnt Tronvoll mener lønnen flyktningene mottar trengs for å ha en akseptabel levestandard i Norge.