Det var i september i fjor at butikksjef Erlend Kuvås ved Coop ekstra kunne melde at butikken midt i Børsa sentrum skal utvides. Nå sier imidlertid rådmann Jan-Yngvar Kiel nei til å gi Coop dispensasjon fra reguleringsbestemmelsene for Børsa sentrum, som ble vedtatt i 2007.

Les også: Blir eneeier i entreprenørbedrift

Butikk på bakkeplan

Der er det lagt inn et minimumskrav til gesimshøyde på henholdsvis syv og ni meter for de to tomtene hvor dagligvarebutikken befinner seg. Coop har imidlertid ingen planer om å bygge i flere etasjer, men vil i stedet utvide butikkarealet på bakkeplan med et tredje skip på vestsiden av butikkbygget. Bygget er planlagt med saltak, og vil dermed få en laveste gesimshøyde på kun 3,3 meter, mens mønehøyden blir litt over ti meter.

Les også: Et halvt århundre som nærbutikk

Krever parkering i hus

Coop har også søkt om dispensasjon fra bestemmelsene om parkering, som sier at all parkering skal foregå «i eget bygg på egen tomt og/eller i parkeringsanlegget», nærmere bestemt p-huset øst for butikkbygget. Coop ekstra har i dag parkeringsplasser utendørs på sørsiden av butikken, men dette er dermed ikke innenfor reguleringsbestemmelsene når man nå skal bygge nytt.

I søknaden om dispensasjon viser Coop gjennom arkitektfirmaet On arkitekter til at det er satt av 50 parkeringsplasser utomhus og at parkeringskravet dermed er ivaretatt på egen tomt. Videre viser de til at kunder også kan parkere i P-huset.

Butikker, kontor og spisesteder

Saken skal opp til behandling i Plan- og miljøutvalget i dag (tirsdag 23. januar), og i rådmannens innstilling anbefales det altså å ikke gi Coop ekstra dispensasjon fra reguleringsplanen.

«Intensjonen i planen er å utvikle et tydelig sentrum med byggelinjer i akser, uten bakkeparkering. Planen legger opp til en blandet bebyggelse på 2–3 etasjer for bolig og næring. Dette for å gi rom for næringsutvikling med butikker, kontor og spisesteder», skriver rådmannen som også peker på at parkeringshuset i dag er fullt, og at Coop ekstra dermed ikke kan belage seg på at de skal kunne kjøpe fri parkeringsplasser her for at kundene skal kunne bruke anlegget når de er på butikken.

Vil låse utviklingen

Rådmannen viser i sin innstilling til at de har hatt møte med Coop ekstra, der de anbefalte selskapet å tenke på en fremtidsrettet utvikling av den sentralt beliggende tomten slik at «utviklingen på begge sider av Skaunavegen står i stil og åpner seg opp mot hverandre for å kunne skape et helhetlig Børsa sentrum». Rådmannen viser også til at nye Skaun ungdomsskole vil bidra til å gi sentrum et moderne preg med torg og kulturtilbud, og at dette vil bidra til et levende sentrum der folk har lyst til å oppholde seg.

«Det er grunn til å tro at dersom det gis tillatelse til oppføring av omsøkt bygning, vil dette låse videre utvikling i tråd med planintensjonen i veldig mange år fremover. En bit for bit utbygging med preg av raske løsninger vil dermed prege Børsa sentrum i stor grad i mange tiår fremover», skriver Kiel i sin innstilling til politikerne.

Det er opp til politikerne i Plan- og miljøutvalget (PMU) å si ja eller nei til Coop ekstras dispensasjonssøknad. Sier de nei, kan saken klages inn til fylkesmannen. Foto: Lillemor Hestvik