Tidsskjemaet sprakk da Aps valgbuss fikk tekniske problemer underveis. Men de rakk innom Rossvollheimen med sitt politiske budskap i eldreomsorgen, før de fortsatte ferden mot Orkanger.

Mandag var Arbeiderpartiets stortingskandidater fra Nord- og Sør-Trøndelag på hurtigbesøk i ti kommuner og presenterte ti visjoner for Trøndelag for de neste ti årene - på ti timer.

I sørfylket gikk turen innom Sandfjæra barnehage i Hommelvik, Melhus stasjon, Rossvollheimen i Børsa, og Idrettsparken på Orkanger, før turen ble avsluttet med husbesøk i Trondheim.

Lyste rødt

Ved Rossvollheimen traff de både ansatte, tillitsvalgte og beboere under det korte besøket. Lokale Ap-representanter var også møtt opp for å ta imot bussen med reisefølget, som ble noe forsinket grunnet tekniske problemer med bussen.

- Det var noen varsellamper som begynte å lyse rødt, men etter et lite stopp gikk det over, ler Jorodd Asphjell, som er tredjekandidat til årets stortingsvalg.

Store utfordringer

- Vi bruker gjerne penger på eldreomsorg, framfor å gjøre milliardærer til nullskattytere, sier Arbeiderpartiets førstekandidat i Sør-Trøndelag, Trond Giske, på vei ut etter et besøk på Rossvollheimen i Børsa.

Giske var opptatt av at eldreomsorgen på mange måter går inn i en ny fase, og vil kreve store ressurser i årene som kommer.

- Om noen tiår vil antallet mennesker med ulikt omsorgsbehov være fordoblet. Større andel av befolkningen blir over 90 år, og gradene av omsorgsbehov vil variere i større grad, sier Giske.

Han mener det vil kreve et mer tilpasset tilbud, et stort behov for flere ansatte med økt kompetanse.

- Det må åpnes opp for flere studieplasser i sykepleierutdanningen, og ikke minst et sterkere fokus på muligheter for videre- og etterutdanning, sier Trond Giske, som uttrykte tilfredshet over det han så ved institusjonen i Børsa.

Hemmelig valg

Jørgen Aunan var en av dem som var innom på Rossvolltunet da bussen med stortingskandidatene fra Arbeiderpartiet rullet inn.

Han ble lam i en arbeidsulykke for seks år siden, og har siden vært lenket til rullestolen.

- Nei da, jeg bor ikke på Rossvolltunet. Jeg har bare vært og besøkt noen kamerater her, sier han muntert.

Han benytter anledningen til å veksle noen ord med reisefølget, og uttrykker glede over helsevesenet og hjelpen man får hvis ulykken først er ute.

- Når det først skjer noe alvorlig tror nok vi skal være glade for at vi bor i Norge. Vi har et godt hjelpeapparat, sier Aunan, som ble skadet i forbindelse med fjellsprengningsarbeid i Leksvik i Nord-Trøndelag.

Han var han uheldig, mistet balansen, og falt ned en fjellskrent og landet på riksveien syv-åtte meter nedenfor.

- Jo da, jeg skal stemme, men det er hemmelig valg, humrer han, og legger til at han ikke har sans for politikere som lover mer enn de kan holde.

- Da må de heller holde munn.

Ola Hovseth (85), beboer på Rossvollheimen, ville gjerne vise fram verkstedet hvor han lager trearbeid. Her sammen med Trond Giske, Siri Grøttjord og Jorodd Asphjell. Foto: Steinar Larsen
Jørgen Aunan er glad for all hjelpen han har fått etter ulykken. Foto: Steinar Larsen