Etter brannen i Sponplatebygningen på Orkanger i mai var Weld partner nærmest på bar bakke.

- Jeg innrømmer at det så mørkt ut, men styret bestemte raskt at vi skulle se på mulighetene. Troen på Orkanger som industristed er stor, og i dag ser vi bare muligheter, sier daglig leder Sigurd Garberg hos sveisebedriften.

Etter å ha mistet alt i den eksplosive industribrannen måtte man starte omtrent på nytt. I juli gikk bedriften, sammen med medeier Orkla Engineering, til anskaffelse av nye lokaler.

Les også:

For ødelagt til å finne brannårsak

Utvidelsesmuligheter

- Vårt valg falt på lokalene til Grytting på Grønøra. Trykkerilokalene har stått tomme i mange år og er svært godt egnet for vår virksomhet, sier Garberg.

Grytting-tomta er på ti mål og gir også muligheter for utvidelser, noe man ikke ser bort fra kan bli en realitet. I dag benytter Weld Partner, som har ti ansatte, to tredjedeler av lokalene, mens den siste tredjedelen er leid ut til byggmester Sveinung Gjønnes som også mistet det meste i brannen i mai.

Stort behov

- Vi er på jakt etter flere utdannede sveisere, og har potensiell oppdragsmengde til å kunne doble antall ansatte, men det er ikke så enkelt å skaffe kvalifisert personell for tida, sier Garberg.

Bedriften har sammen med markedssjef i Orkla Engineering, Inge Helgeton, satt i gang en rekrutteringskampanje for å gjøre noe med dette.

- Det hersker en feilaktig oppfatning om at oljebransjen er på tur ut og at behovet for sveisere ikke er til stede. Det er så feil som det kan få blitt, sier Helgeton.

Egen sveiseskole

Han sier behovet for personer med sveisekompetanse vil være til stede i olje- og gassnæringen i flere generasjoner, og at behovet for den type kompetanse også vil være svært viktig i framtidas industri.

- Vi må definitivt bli flinkere til å kommunisere dette, og er i dialog med både skoler, lærere og elever for å fokusere på dette.

Sigurd Garberg opplyser at bedriften selv etablerer egen sveiseskole i de nye lokalene på Grønøra.

Optimisme

- Å jobbe som sveiser i dag er noe helt annet enn for bare få år siden. Helse, miljø- og sikkerhetsbestemmelsene har gjort arbeidsdagen langt bedre. Forbedret teknologi og ergonomiløsninger har endret seg radikalt. Å arbeide som sveiser er blitt en kremjobb, smiler Garberg.

Weld Partner, som ble etablert i 2011, lå bokstavelig talt i ruiner i mai. Nå er det optimismen som rår. Traverskran er installert i produksjonslokalene og det foregår sveising på arbeidsstasjonene i det tidligere trykkeriet.

- Sammen med resten av verkstedindustrien på Grønøra ser vi lyst på framtida. Det er ikke grunn til annet, sier Garberg.

Les også:

Starter jakten på nye oppdrag

Mange ble rammet av industribrannen i mai. Selv om bygningen er en ruin, begynner flere av de berørte bedriftene å komme seg på fote igjen. Foto: Steinar Larsen
Nå er det ny virksomhet i de nedlagte trykkerilokalene. Foto: Steinar Larsen