De fleste tar for gitt at drikkevannet er rent. Sannheten er at det ligger mye arbeid bak god kvalitet. Mattilsynet har nå godkjent Meldal kommunes nye anlegg som UV-behandler drikkevannet.

- Vannet i Meldal er av svært god kvalitet, og med de nye anleggene på plass, hvor ultrafiolette stråler fjerner eventuelle bakterier, har kommunen tatt ytterligere et par steg for å sikre innbyggerne rent vann, sier spesialinspektør Erik Wahl i Mattilsynet.

Det er to kommunale vannverk i Meldal. Det ene ligger på Å og betjener innbyggerne lengst sør i kommunen. Meldal vannverk betjener innbyggerne på Løkken Verk og Midtskogen, i tillegg til Meldal.

God investering

Det er grunnvannskilder på 16 meters dyp som forsyner de vel 1 800 kommunale abonnentene. Kommunen har brukt vel 2,5 millioner på investering i UV-anleggene, i tillegg til at det er brukt interne ressurser på å utvikle handlingsplan, beredskapsplan, øvelsesplan, samt risiko- og sårbarhetsanalyse for vannforsyningen.

- Vi har valgt å gjøre denne jobben selv, istedenfor å leie inn ekstern kompetanse, sier Ole Andreas Opphaug, som har vært fagansvarlig i prosessen.

Han mener det har gitt de ansatte svært god kunnskap om vannforsyningen i kommunen.

Store konsekvenser

Det har vært flere eksempler på konsekvenser av bakterieholdig drikkevann i Norge. Mest kjent er nok de store sakene på Røros i 2007 og i Bergen i 2004, som fikk store konsekvenser for mange mennesker, forteller Wahl, som mener det er på høy tid at norske kommuner tar dette på alvor.

- Vi liker å tro at vi har meget god vannkvalitet, noe som i og for seg er sant, men det betyr ikke at vi ikke har forbedringspotensial, sier han.

Wahl opplyser at land vi kan sammenligne oss med på kontinentet ofte har bedre kvalitet enn det vi har, men at de oftere opplever mer utfordringer knyttet til andre næringsmidler, som eksempelvis kjøtt.

Søker samarbeid

Han mener det i enkelte små- og mellomstore kommuner til tider kan være brist på kompetanse i forhold til vannforsyning.

- At mindre kommuner søker samarbeid med nabokommuner, eller velger å slå seg sammen med andre, er viktige bidrag som kan sikre mer kvalitet på denne tjenesten landet over, sier Wahl.

Opphaug på sin side ser fram til å bli en del av et større fagmiljø når Meldal etter hvert blir en del av Orkland kommune, og mener prosessen de nå har vært gjennom har vært lærerik. Mattilsynet er, som navnet tilsier, en tilsynsmyndighet for kommunene og skal passe på at de forholder seg til regelverket.

- I prosessen har vi vært en rådgiver i forhold til dette, men ikke til løsningene som er valgt. Det er viktig for oss å ikke havne i en dobbeltrolle i så måte, sier Wahl.

Best vann på Å

Mattilsynets godkjenning ble, som hør og bør, feiret med kaffe og kake. Opphaug hadde også sikret seg et par flasker av vann fra de to vannverkene for å kåre kommunens beste vannkilde, og et lite testpanel fikk utførlig instruksjon om prosedyre for prøvesmaking, som foregikk som en blindtest.

Avisa Sør-Trøndelags utsendte fikk være med i testpanelet, og kunne konstatere at vannet fra Å stakk av med seieren med klar margin.

- Det er klart at både PH-grad og mineralene i grunnvannet er med på å påvirke smaken, sier Wahl, som understreker at begge vannkildene leverer svært godt vann.

- Jeg regner med at Å-byggen kommer til å merke seg resultatet og vil bruke det for det det er verdt, ler Ole Andreas Opphaug, og tenker nok ikke minst på kaffen som skal lages på Å-stuggu.