Skal den nye flerbrukshallen i Børsa drives av Skaun kommune eller av Skaunhallen SA?

Det er en het diskusjon i Skaun i disse dager. Kommunen bygger flerbrukshall sammen med nye Børsa skole. Torsdag kveld skal kommunestyret ta stilling til hvordan hallen skal drives.

Rådmannen går inn for at det er den kommunalt eide flerbrukshallen Skaunhallen SA skal drive og administrere utleie i den nye hallen i Børsa. Kommunens egne utregninger viser at det koster 300 000 kroner mer enn om kommunen gjør det sjøl. Et av hovedargumentene er at de to hallene bør drives likt. I saksframlegget blir det også lagt vekt på at Skaunhallen framstår som svært godt vedlikeholdt. «Et lavere kvalitetsnivå for driften ved hallen i Børsa vil klart gi en raskere nedslitt bygning,» skriver saksbehandler Sigve Laugsand.

Dette har blant andre falt Fagforbundet og flere politikere tungt for brystet. De ønsker kommunal drift.

Formannskapet var splitta da de behandla saka. Mildrid W. Gimseng (tidligere SV nå Sp-medlem) foreslo i formannskapet kommunal drift av den nye flerbrukshallen. Hun fikk bare støtte fra Siri Grøttjord (Ap).

Flertallet på fem støtta forslaget fra Lars Arne Pedersen (Ap) om å drive flerbrukshallen etter samme modell som Skaunhallen ut 2016. Framtidig driftsform for hallene utredes i mellomtida. Flertallet vil gi rådmannen fullmakt til å forhandle med Skaunhallen om å ta på seg drifta.

– Den nye flerbrukshallen er bygd som en kommunal hall. Inngangsparti, musikkrom og amfi skal være en del av skolen. Jeg reagerer på at det i saksframlegget ser ut som vi skal tro at kommunalt ansatte ikke skal klare å drive dette like bra som private. Jeg har tro på at driftskontoret i samarbeid med vaktmestertjenesten og kulturkontoret klarer å drive hallen. Og på sikt at kommunen også skal drive Skaunhallen. Drømmen må være felles og lik drift, sier Mildrid W. Gimseng.

Hun påpeker at det blir 300 000 kroner dyrere om Skaunhallen skal drifte idrettshallen, og det er tungt å fordøye.

Lettvintere

– Vår umiddelbare tanke er at det ser ut til å være lettvintere, mer strømlinjeforma om det blir kommunal drift. Slik jeg har oppfatta det, er det hallen det snakkes om, men det er mer komplekst. Det er et felles bruksområde for hall og skole midt inni der. Du kan komme oppi hva som er mitt og ditt, er det mi eller di lyspære som har gått, sier enhetsleder for kultur, fritid og frivillighet i Skaun, Edvin Langmo. De skal ha et musikkverksted midt i bygget, og er opptatt av at det skal fungere bra når skolen og hallen åpnes til høsten.

– Ta ansvar

– Nå må politikerne kjenne sitt ansvar og hjelpe oss i Fagforbundet til å innfri løftet om mindre bruk av deltidsstillinger. Her har vi en gyllen mulighet blant anna innen renhold til å øke opp stillinger, og selvfølgelig vaktmesterstyrken. Det vil være supert å få ansatt flere folk, sier hovedtillitsvalgt Heidi Olsen i Fagforbundet i Skaun.

Hun reagerer på at rådmannen framhever at Skaunhallen drives så bra og mener det kan tolkes som kritikk av de kommunale vaktmestrene.

– Vi vil ikke kritisere Skaunhallen. Men vi ser at våre vaktmestere hadde klart dette hvis de bare hadde fått samme mulighet med økonomi og personalressurser. I saksframlegget har de ikke gitt dem en sjanse. Det er ikke godt å kjenne på, sier Olsen. Hun synes også det er vanskelig å forstå at kommunen skal velge Skaunhallen når det er billigere å drive kommunalt.

Lytter

– Hører dere på de tillitsvalgte som vil ha kommunale stillinger?

– Jeg lytter til alt, men det blir stillinger her, og vi skal evaluere det etter to år, så får vi se hva som blir varig driftsmodell. Det må være samme driftsmodell på begge hallene, sier ordfører Jon P. Husby (Sp).

– Har vaktmestrene i kommunen grunn til å bli fornærma?

– Kommunale vaktmestere er like bra. Utfordringa er at bevilgninga til Skaunhallen er sånn at det blir høyere vedlikeholdsnivå. Det må vi også gjøre ved kommunal drift, sier ordføreren, som innrømmer at han stussa på at rådmannen innstilte på Skaunhallen-drift trass i at tallene viser at kommunalt er billigere.

Torsdag kveld avgjør altså Skaun kommunestyre saka.