- Den er fin, sier Dimmen og betrakter de to bildene i korridoren utenfor inngangsdøren til leiligheten hennes. Bildene er det Ellinor Bustad fra Viggja som har laget, og det eldre huset med den litt gisne hvitfargen og det eldre huset med den litt gisne hvitfargen bringer raskt tankene ned til sjøkanten i Skaun.

Dimmen er en av ungdommene som har fått bolig i de nye helse- og mestringsboligene i Skaun, bygget som har fått navnet Solbakken etter det tidligere bygget som sto på tomta. Bygget har ti leiligheter samt fellesareal for ungdom med nedsatt funksjonsevne, og byggeprosjektet har vært gjenstand for flere oppslag i ST på grunn av problemer med prosjektering og ferdigstilling.

Les også: «Massiv prosjekteringssvikt»

Lokal kunst

Men det er ikke Dimmen spesielt opptatt av. Hun er glad for å ha fått leilighet her, og nå gleder hun seg over kunst laget av kommunens egne kunstnere i de ulike fellesarealene i bygget.

- Skiløperen er litt morsom, sier hun og viser til skihopperne laget av Steinar Garberg som har fått plass i trappeoppgangen til andre etasje der hun bor. Da Skaun kommune skulle bruke 125.000 kroner til utsmykning, valgte de en lokal vri på oppdraget.

- Her har kommune og kunstforening og kunstforeningas medlemmer jobbet fram en utsmykking av bygget som er annerledes, som er basert på lokale kunstnere, forteller fagleder for kultur i Skaun kommune, Steinar Haugen.

Stor arbeidsplass

I samarbeid med Skaun kunstforening valgte kommunen en jury bestående av Grethe Gutschmidt fra Orkdal kunstforening, interiørkonsulent Kristin Ottesen og enhetsleder for hjemmebasert omsorg, Bodil Wilmann. Juryen valgte så ut kunst fra 17 av kunstforeningens medlemmer, både profesjonelle kunstnere og amatører.

Avdelingsleder på Solbakken Hilde Ofstad og vernepleier Dagrun Heggset er enige om at kunsten er et positivt bidrag til både beboere og ansatte på bygget. Totalt har 25 personer sin arbeidsplass ved Helse- og mestringsboligene, som her døgnkontinuerlig bemanning.

- Bildene er rett og slett råfine. Og det er kjempefint at det er folk fra bygda, lokale kunstnere, som har fått sette sitt preg på bygget, sier Ofstad.

Les også: Vinterkulturuka - Folkets egen uke

Mangler lokaler

Leder for Skaun kunstforening, Sissel Roer Hagen setter stor pris på at de ble invitert til samarbeid rundt prosjektet.

- Vi har generelt et godt samarbeid med kommunen, enten det er ting vi søker støtte om, eller formidling. Vi snakker i det hele tatt en del sammen og finner løsninger, sier Hagen og nevner «artoteket» på folkebiblioteket i Skaun som eksempel, der man kan låne med seg hjem bilder laget av kunstforeningens medlemmer.

Så langt er Solbakken det eneste stedet man kan oppleve en permanent utstilling av bilder fra foreningens medlemmer.

- Vi mangler et fast utstillingslokale. Vi ønsker i større grad å formidle kunst fra profesjonelle kunstnere, og det er litt vanskelig nå, sier Hagen.

Nok å være interessert

Hun forteller om en aktiv forening med ukentlige malekvelder på Årvak, akvarellkurs hvert semester og med ulike galleriturer. Søndag blir det dessuten mulig å se kunst laget av medlemmene når foreningen har utendørs utstilling på prestegårdstunet i forbindelse med Vinterkulturuka.

- Vi prøver å være kreative og få til aktivitet blant medlemmene. Vi har mange aktive medlemmer som stiller ut, sier Hagen.

Samtidig har foreningen et stort antall medlemmer som ikke selv lager kunst.

- Det holder å være interessert i kunst for å være medlem. Vi skal formidle kunst, det er det som er målet, sier Hagen.

Både amatører og profesjonelle har levert bidrag til helse- og mestringsboligene. Foto: Lillemor Hestvik
Trond Are Berges bilder av Steinar Garbergs skihopperskulpturer har fått plass på støyskjermen mot fylkesvegen. Kaldt vær og frostlag på rutene ga en ekstra dimensjon til bildene denne vinterdagen. Foto: Lillemor Hestvik